Son 20 yılın “En İyi Film Müziği” Oscar’ını kazanan eserler

ÖMER FARUK DARBAZ
Abone Ol

Ödül almayı fazlasıyla hak etmiş birbirinden başarılı besteler

Akademi Ödülleri veya bilinen adıyla Oscar ödülleri 1929 yılından beri “Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi" tarafından Los Angeles'da verilmeye başlandı. Oscar, verilmeye başlandığı tarihten itibaren kısa bir süre içerisinde tüm dünyada en prestijli sinema yarışmalarından birisi olarak kabul edildi. 1934 yılında ise Akademi, “En İyi Film Müziği" ödülünü de Oscar'a dahil etti. O günden itibaren sinema filmleri için yapılmış bu eşsiz müzikler de ödüle layık görülmeye başlandı. Bu listemizde size son 20 yılda dünyanın en iyi film müziği Oscar'ını alan şarkıları listeledik.

18. James Horner
James Cameron'un yönetmenliğini yaptığı Titanik filmi 1997 yılında gösterime girdi. İzleyenler tarafından çok beğenilen Titanik filmi aldığı 11 Oscar'dan bir tanesini de En İyi Film Müziği dalında kazandı. James Horner'ın bestelediği bu müzik otoriteler tarafından da tam puan aldı.

17. Nicola Piovani
1998 yılında verilen Oscar Ödülleri'nde En İyi Film Müziği'ni Roberto Benigni'nin yönetmenliğini yaptığı Life is Beatiful filmi kazandı. İtalya menşeli olan bu film izleyiciler tarafından da çok beğenildi. IMDB'de aldığı 8.6 puanla tüm zamanların en iyi 250 filmi listesine 26. Sıradan girdi.

16. John Corigliano
Samuel Jackson, Greta Scacchi gibi başarılı oyuncuları içinde barındıran Kırmızı Keman filmi 1999 yılında çekildi. Yönetmenliğini François Girard'ın yaptığı bu film müzikleriyle Oscar'da ödül almaya hak kazandı. John Corigliano'nun bestelediği müzikler dönemin en iyileri arasında yer aldı.

15. Dun Tan
Çin, Tayvan, Hong Kong ve ABD'nin ortak yapımı olan Kaplan ve Ejderha filmi dünyada pek çok ödüle layık görüldü. Tam 4 Oscar kazanan bu film 128 milyon dolar gişe yaptı. Dun Tan'ın bestelediği müzikler ise bu filmin başarısının artmasını sağladı.

14. Howard Shore
Tüm dünyada milyonlarca hayranı olan Yüzüklerin Efendisi Serisi'nin ilk kitabının uyarlaması olan bu film 2001 yılında gösterime girdi. Peter Jackson'un yönetmenliğini yaptığı bu film gişede 871 milyon doların üzerinde hasılat elde etmiştir. Tam 4 Oscar sahibi olan bu filme En İyi Film Müziği Oscar'ını kazandıran ise bestelediği müziklerle Howard Shore'dir. Shore daha sonra da Oscar ödülü alacaktır.

13. Elliot Goldenthal
Sürrealist sanatçı Frida Kahlo'nun hayat hikayesini konu alan bu film 2002 yılında gösterime girmiştir. Salma Hayek, Edward Norton gibi usta oyuncuların rol aldığı bu filmin müzikleri ise Elliot Goldenthal tarafından bestelenmiştir. Goldenthal bu güzel bestelerinin karşılığında Oscar ödülüne layık görülmüştür.

12. Howard Shore
Peter Jackson'un yönetmenliğini yaptığı Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin üçüncü filmi olan Kralın Dönüşü gösterime girdiği 2003 yılına damgasını vurdu. 1 milyar doların üzerinde hasılat elde eden ve 11 dalda Oscar kazanan bu filmin aldığı Oscarlardan birisi de En İyi Film Müziği dalındaydı.

11. Jan A. P. Kaczmarek
2004 yılında gösterime giren ABD yapımı Düşler Ülkesi Johnny Depp ve Kate Winslet gibi usta oyuncuların da yer aldığı önemli bir yapımdır. Marc Foster'ın yönetmenliğini üstlendiği bu film En İyi Film Müziği dalında da Akademi ödülünün sahibi oldu.

10. Gustavo Santaolalla
2005 yılında Ang Lee'nin yönetmenliğini yaptığı Brokeback Dağı tam 3 Oscar'ı almaya hak kazanmıştır. Bunlardan birisi de Gustavo Santaolalla'nın yaptığı müziklerden dolayı aldıkları En İyi Film Müziği Oscarı'dır.

9. Gustavo Santaolalla
2006 yılında gösterime giren, yönetmenliğini Alejandro Gonzalez'in yaptığı ABD ve Meksika ortak yapımı olan Babil, En iyi Film Müziği Oscarı'na layık görüldü. Böylece Santaolalla birden fazla Oscar kazananlar listesine adını yazdırdı.

8. Dario Marinelli
2007 yılında gösterime giren, yönetmenliğini Joe Wright'ın yaptığı Fransa ve ABD ortak yapımı olan Kefaret, müzikleriyle Oscar almaya hak kazanan yapımlar arasındaki yerini aldı.

7. A R. Rahman
Bir kitaptan uyarlanarak yapılan, yönetmenliğini Danny Boyle ve Loveleen Tandan'ın üstlendiği Milyoner gösterime ilk girdiği 2008 yılından beri milyonlarca izleyicinin beğenisini kazandı. A. R. Rahman da bu film için yaptığı müziklerle Oscar almaya hak kazandı.

6. Michael Giacchino
Yukarı Bak, ABD yapımı bir çizgifilmdir. 2009 yılında gösterime giren bu filmin müziklerini yapan Giacchino Oscar'ı almaya hak kazanmıştır.

5. Trent Reznor, Atticus Ross
David Fincher'in yönetmenliğini üstlendiği Sosyal Ağ 2010 yılında En İyi Film Müziği Oscar'ı almaya hak kazandı.

4. Ludovic Bource
2011 yılında gösterime giren eski tarzda çekilmiş olan (diyalogların olmadığı ve siyah beyaz) The Artist, müzikleriyle Oscar ödülünün sahibi oldu.

3. Mychael Danna
Ang Lee'nin yönetmeni olduğu, bir romandan uyarlanan Pi'nin Hayatı 2012 yılında En İyi Film Müziği Oscar'ını kazandı.

2. Steven Price
Bilim kurgu türü sevenlerin keyifle izleyeceği Gravity, çıktığı günden itibaren büyük bir izleyici kitlesine ulaştı. 2013 yılında gösterime giren bu film müzikleriyle de Oscar'ın sahibi oldu.

1. Alexandre Desplat
Gerek filmde kullanılan pastel renkler gerekse de senaryosunun naifliğinden dolayı izleyiciler tarafından olumlu geri dönüşler alan Büyük Budapeşte Oteli'nin müzikleri de filmin ahengine uyum sağladı. Bundan dolayı 87. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film Müziği Oscarı'nı almaya hak kazandı.