Sosyal medyayı kullanma derslerine konu olacak kurum: AFAD

FERHAT AYDIN
Abone Ol

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), sosyal medya kullanımında birçok kurumu geride bırakıyor. Kullanıcı sayısı fazla olan bilindik sitelerde sürekli paylaşımlar yapan hesaplara gelin bir de beraber bakalım.

İlk olarak AFAD'ın sosyal medya hesaplarında kendi hakkında yazdığı yazı ile başlayalım:

T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), afet ve acil durumlara ilişkin “tek yetkili kurumdur. “Afet Yönetiminin Çatı Kurumu" anlayışıyla afet yönetimi faaliyetlerini planlamakta, yönlendirmekte, desteklemekte ve koordine etmektedir.

AFAD, "Koordinatör Kurum" olarak afet ve acil durum yönetiminde ülkemizin kaynaklarını hızlı ve etkin yönlendirmektedir. Afet yönetiminde kriz yönetimi anlayışından risk yönetimi anlayışına geçerek 'afetin sıfırıncı dakikasını' planlamaktadır.

AFAD, günümüzde ''Bütünleşik Afet Yönetimi Sistemi'' olarak adlandırılan bu modeli uygulamaya koyarak medyana gelmeden önce afet ve acil durumların önlenmesi ve zararlarının azaltılması için çalışmaktadır. Afet sırasında afetlere müdahale edilmesini, etkin koordinasyonun sağlanmasını ve afet sonrasında iyileştirme çalışmalarının bir bütünlük içerisinde hızla tamamlanmasını sağlamaktadır.

Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği(TÜGED) tarafından 2012 yılında Yılın Kurumu Ödülü'ne layık görülmüştür.

Sosyal medya kapak fotoğraflarında çocuğa yardım eden bir adam üzerine 'Nerede hayat orada Afad' yazılı bir kapak fotoğrafı var.

1. YouTube

AFAD, 2013'den bu yana YouTube sayfasında paniğin yönlendirilmesinden kimyasal saldırılardan korunmaya kadar birçok içerik üretiliyor. Bugüne kadar vatandaşı bilinçlendirme adına toplam 209 video paylaşıldı. Bu videolarda dünyanın dört bir yerine yapılan yardımlardan depremde gerçekleşen fiziksel yaralanmalara kadar birçok içerik mevcut.

2. Google İnternet Sayfası

Google İnternet sayfasında 2 dil seçeneği bulunuyor. Dilimizin yanında İngilizce seçeneği de var. En büyük depremlerden artçılara kadar şideeti fark etmeksizin deprem zamanlarında en güvenilir ve hızlı bir kaynak olarak karşımıza çıkıyor. Deprem anında oluşan sosyal medya bilgi kirliliği sizi bu sayfaya yönlendiriyor. Bu site sosyal medyada olmayan ve oldukça pratik bir e-servis hizmeti sunuyor.

3. Mobil Uygulama

Öncelikle söylemek isterim ki okumaktan sıkılmayacağınız listeleriyle oldukça güzel bir uygulama yapmışlar. Türkiye ve Dünya depremleri listesi, çocuklar için deprem bilgilendirmesi, deprem bölgeleri, afet terimler sözlüğü gibi birçok konu var ve bu konular sürekli güncelleniyor. Uygulama ücretsiz ve kullanımı da oldukça basit.

4. Twitter

Attığı twettlerle 50 bine yaklaşan takipçi sayısını sürekli artıran AFAD'ın bu siteye giriş yılı ise 2011 olmuş. Sosyal medya sitelerinde en fazla takipçisinin burada var çünkü en fazla bilgi kirliliğinin burada var. Aynı zamanda İngilizce AFAD olarak kurumsal bir hesabı daha var. İngilizce hesapta ülke içinde yaşanan artçı depremlere yer verilmiyor. Daha çok büyük çapta depremler ve uluslararası çalışmalarla ilgili twettler atılıyor.

5. Facebook

Facebook'un sorduğu misyonunuz nedir? kısmana 'Afetlere dirençli toplum oluşturmak' yazıyor. Şüphe yokki internet ortamını iyi tarayarak sosyal medyayı en güzel şekilde kullanabilen bir kurum. Bu misyonunu gerçekleştirememesi için önünde hiçbir engel yok. Çalışma saatlerine 'sürekli açık' yazarak kullanıcılara güven veren hesapta Facebook dışı iletişim için telefon numarası ve bir mail adresi bulunmakta.

6. Hızlı ve Güvenilir
Google internet sayfasında bazı yönlendirmelerle birçok bilgi almak mümkün. Yönlendirmeler sonucu ulaştığınız verileri görünce İşte kurum budur! diyorsunuz. En ufak bir depremin bile kaydedilip hızlı bir şekilde vatandaşa aktarılıyor olması çok önemli.
7. TABB (Türkiye Afet Bilgi Bankası)
AFAD, TABB ile Türkiye'nin afet hafızasını gelecek nesillere taşımaya kararlı görünüyor. Her kimin aklına geldiyse hafızasına sağlık. Çünkü geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez derler.