Steve Jobs'un Türkiye şubesi Kadir Köymen'i tanıyın

HABER MASASI
Abone Ol

Youtube'daki "Başka Bir Şey" hesabından kendisini, iş arkadaşlarını ve Edelkrone'da yaptıklarını paylaşan, gençlere yaratıcı ve gerçekten istedikleri işi yapmaları için ilham kaynağı olan Kadir Köymen, henüz 36 yaşında olmasına rağmen inovatif anlamda Türkiye'de çok büyük işler başarıyor.

"Edelkrone" markasını duyduğunuzda şuan sizin için bir anlam ifade etmeyebilir ancak Kadir Köymen'i tanıdığınızda, onun hikayesine ortak olduğunuzda, sıkıcı bulduğunuz iş yaşamı hakkında önünüze bambaşka ufuklar açılacak. Kadir Köymen, gençlere alabilecekleri tüm riskleri almaları gereken yaşlarda olduklarını ve ellerini taşın altına koymaları gerektiğini anlatıyor. Dahası, bunun örneği kendi hayatında olduğu için söyledikleri havada kalmıyor.
2.
Kadir Köymen, kendisini bağımsız sinemacı olarak tanımlıyor. 2000'li yılların başında, Youtube henüz Türkiye'de birçok insan için yeni bir alanken Köymen; çektiği videolarla prodüksiyon öğretiyordu. Şimdi Türkiye'nin en inovatif şirketlerinden biri olan Edelkrone markası ile kendi patentli tasarımlarını üretiyor.

Edelkrone 2009 yılında kurulan, ödüllü tasarımlarıyla kamera aksesuarları üreten bir şirket. İnovasyonu ve yeniliği her zaman ön planda tutan vizyoner bir marka olarak Türkiye'de en çok patenti olan şirketlerden biri.

3.
Köymen'in Youtube'daki "Başka Bir Şey" hesabını kapatması da, yeni bir işlerin peşinde olduğunu gösteriyor.
Hesabı kapatmadan önce, boyuna asılabilen ve kulaklık gibi kullanabilen selfie aparatlarını - aslında tam olarak selfie de değil- tüm aşamalarıyla paylaşmışlardı. 3-D yazıcıdan ürün çıktığındaki heyecanları, ofisteki heyecan, üretmenin verdiği mutluluk ve en önemlisi yapılan işten duyulan memnuniyet çok gerçekti.
4.
Köymen, kendisiyle yapılan bir röportajda şunları aktarıyor, "Çocukken bulduğum her şeyden yeni bir şeyler üretme peşindeydim. Ben 8 yaşındayken eve bir kamera alındı. Sokaklarda, tatillerde hep o kamerayla filmler çeker daha sonra onları analog olarak montajlardım. O zamanlar için çok teknolojik ve pahalı bir alet olmasına rağmen ailem o kamerayla oynamamı hiçbir zaman engellemedi. Bilinçli anne-babalar çocuklar için çok önemli. Bırakın çocuklar hata yapsın ve hatalarından öğrensin. Eğer sonucunda ölmeyecekse her konuda hata yapsınlar. Onları korkutmaktan ve korumaktan vazgeçin.

Bana kalırsa bu büyükler için de geçerli. Başarısızlıklarımızdan her zaman daha çok şey öğreniyoruz. Yetişkinleri de korumaktan ve korkutmaktan vazgeçin ki risk alabilsinler. Okullar girişimci değil, girişimciye çalışan yetiştirir. Bazı insanlar liderlik konumunu alır ve peşine takipçileri takar. Bir lider bir takipçiyi anlayamaz, aynı şekilde takipçi de lideri."
5.
Köymen; halkın patentini almanın daha önemli olduğunu, biri ürünlerini taklit etse bile halkın onlardan yana olup onların ürününü tercih edeceğini söylüyor.
Koray Tekin'e röportaj veren Köymen, tüm girişimcilere kendi hayatından yola çıkarak şu tavsiyeleri veriyor:

"Günde 5 Dakikanı Ver"

Eğer kafanda yeni bişeyler varsa, bi işte iyi olmak istiyosan onun için sadece günde 5 dakikanı ayır. Yarım saat fazla gelebilir, 15 dk için bahane bulabilirsin ama 5dk sana hiçbişey kaybettirmez. Bunu her gün yap. Onu veremiceğin zaman aynaya bakama/yüzüne tükür. Yapamadığında utan kendinden ve kararlı bi şekilde devam et.

"Einstein İzafiyeti Deadline İle Yetiştirdi"

Kendine bi deadline koy ve kendini o işi yetiştirmek zorunda bırak. İnsan ne kadar güçlü olduğunu, ancak güçlü olmaktan başka çaresi kalmadığında görebiliyor. Einstein izafiyeti deadline'a bikaç ay kala yetiştirebildi. Yapmak zorunda olduğumuzda yapıyoruz.

"Spor Da Biraz İşlerimiz Gibi"

Beynin patladıktan sonra bile daha da üstüne git. Bu şekilde geliştirebilirsin, bu şekilde sınırını görebilirsin. Spor yapmak gibi, zorlarsan geliştirirsin. Vücudunu bunu yapabileceğine ikna et.

"Küresel Düşünmeliyiz"

Bugün ülkemizde hayata geçirilen fikirler genelde işe yerel pazardan başlıyor. Özellikle yazılımsal işlerde artık küresel olmak çok kolay. İngilizce bilmiyosan bile tut bi çevirmen, websitene bir de ingilizce seçenek ekle, reklamları dışarıya yönelt. İhracat yapmadığımız sürece girişimcilik bizi anca gelişmiş ülkelerin ivmesine çıkarabilir, onlardan iyi yapamaz.

Edelkrone bugün satışının neredeyse tamamını yurtdışından alıyor. Ben bu düşünceye kesinlikle katılıyorum. Türkiye ne kadar büyük bi pazar olsa da daha büyük düşünmeliyiz.
Kadir Bey'e bu ziyaretin benim için terapi gibi geçtiğini, kendisini daha çok sahnelerde görmek istediğimizi söyledim. Hepimizin ilham alması için de bu yazıyı yazdım. Her türlü yorum ve önerileriniz için lütfen bana ulaşmaktan çekinmeyin.