Suriyeli 'fenomen gazeteci' Hâdi Abdullah'ın öyküsü

ABDÜLKERİM ARSLAN
Abone Ol

Suikast girişiminden kurtulan ve iki kez yaralanan Suriyeli gazeteci Hâdi Abdullah, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü tarafından yılın gazetecisi seçildi.

Suriye'de savaşın en sıcak ve tehlikeli noktalarından haber aktaran Hadi Abdullah (Alabdallah), Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Özgür Medya ödülleri kapsamında yılın gazetecisi olarak seçildi. Bombalar altındaki gazetecinin öyküsü ise şöyle:

0. Hemşirelik okudu ama birçok Suriyeli gibi onun da hayatı değişti ve gazeteciliğe yöneldi.​
Hâdi Alabdallah, Suriye savaşının önemli dönüm noktalarından biri olan Humus'un Kusayr ilçesinde 1987'de doğdu. Hemşirelik okulundan mezun olduktan kısa bir süre sonra ülkede ayaklanmaların patlak vermesiyle birçok Suriyeli gibi onun da hayatı değişti ve gazeteciliğe yöneldi.
0. Savaşın başından beri Suriye'den dünyaya son gelişmeleri aktarıyor.
Suriye'de 2011'den beri devam eden savaşın başından beri son gelişmeleri aktaran Alabdallah, daha önce Nusra Cephesi tarafından kaçırıldı ve ardından serbest bırakıldı.
0. Hizbullah öldürmek için tasfiye talimatı verdi ancak Suriyeli aktivisti yakalayamadı.
Hizbullah'ın Suriye savaşında Esed'in yanında yoğun bir şekilde katıldığı ilk savaş Kusayr'den, yani baba ocağından da haber aktarmıştı. Hizbullah bu savaş sırasında onunla ilgili bir tasfiye talimatı vermiş, ancak Hizbullah, Suriyeli aktivist gazeteciyi yakalayamamıştı.
0. Suriyeli gazeteci sosyal medyayı aktif olarak kullanarak haberlerini duyurdu.
Suriyeli gazeteci sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullandı. Savaşın en sıcak noktalarından haberleri oradan da aktardı. Twitter hesabını 500 bine yakın kişi takip ediyor. Facebook'daki sayfasını 850 binden fazla kişi beğendi. Gazetecinin youtube kanalınında 22 binden fazla abonesi var.

0. Hâdi Alabdallah, birden çok kez ölümden döndü ve birden çok çalışma arkadaşını kaybetti.
En son Nisan 2016'da Halep'te evinin önünde yerleştirilen ve kendisini hedef alan bombanın infilak etmesi soncunda ağır yaralandı. O gün yanında bulunan kameramanı ve en yakın arkadaşı Halid El İsa hayatını kaybetti. Daha önce de benzer bir şekilde de başka bir yakın arkadaşını kaybeden gazeteci, bunu aylar sonra geçirdiği birden çok ameliyatın ardından tekrar yazmaya başladığında anlattı.
0. Halep'te geçirdiği bombalı saldırısı sonrasında yayınladığı yazıda Alabdallah, iki yakın arkadaşının ölümüyle kendisinin de öldüğünü anlattı:​
0. Hadi yaralandı, iki bacağı alçıda olmasına rağmen tekerlekli sandalyede gelişmeleri takip etmeye devam etti.
0. Suriyeli gazeteci, ödülden mutlu olduğunu ancak bunun sadece kendisine ait değil, ölen tüm arkadaşlarına da ait olduğunu söyledi.

Suriyeli gazeteci Alabdallah, Suriye'den çıkıp Fransa'nın Strasburg kentindeki ödel törenine katılamadı. Ödülü, onun adına bir başkası aldı.