Teknolojinin gelişmesiyle ortadan kalkan meslekler

UĞUR NAZİLLİ
Abone Ol

Teknoloji sürekli devinim ve bir değişim içerisinde bu durumda bazı meslek gruplarını derinden etkiliyor...

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bazı meslek grupları zamanla ortadan kalkıyor. Teknolojinin hızlı gelişimi ise bugün ihtiyacımız olan bir meslek grubunun yarın önemini yitirmesine neden oluyor. Bu durum o meslek gruplarında çalışan insanlarında hayatlarında değişiklik yapması ve başka iş kollarına yönelmesine neden oluyor. İşte teknolojinin gelişmesiyle ortadan kalkan meslekler...
0. Uyandırma servisi
Teknoloji bu kadar gelişmeden önce insanlar günün belli bir saatinden kalkmak için çalar saat yerine bu işi meslek edinen uyandırma servisiyle uykularından uyandırılıyordu. Bu işi meslek edinen bu kişiler belli bir para karşılığı camınızı tıklatarak sizi uykunuzdan uyandırıyordu.
0. Bowling labutu diziciliği
Bowling labutu ise eski zamanlarda günümüzdeki gibi otomatik olarak kendi dizilmiyordu. Bu işi cep harçlığı kazanmak için yerine getiren çocuklar makineler olmadan önce bu işi icra ediyordu.
0. Uçak dinleyiciliği
Öncede radar sistemleri hayatımıza girmeden önce bu işi yerine getiren bir iş kolu vardı. Bu mesleği yerine getiren kişiler gökyüzünden gelecek uçak sesini dinler ve uçak motorlarını duymaya çalışırdı.
0.
Özellikle büyük savaşlarda bu mesleği icra edenler düşman kuvvetlerinin uçaklarını bu şekilde algılardı. Ancak günümüzde yer alan gelişmiş radar sistemleri bu mesleğin anlamını yitirmesine neden oldu.
0. Buz kesicilik
Geçmişte buz kesiciliği diye bir meslek yer almaktaydı. Bu meslek buzdolaplarının hayatımızda yer almadığı evrede yerine getirilen bir meslek dalıydı.
0.
O zamanlarda buz kesici olarak bu mesleği yerine getiren kişiler evlerine ve gerekli olan yerlere ücret karşılığında bu buzları götürürdü.
0. Lamba yakıcılığı
Elektriğin icat edilmediği dönemlerde geceleri sokakları aydınlatmak için gaz lambalarını sürekli kontrol eden ve lambaları yakan insanlar bulunmaktaydı. Ancak elektriğin icadı bu meslek dalının önemini yitirmesine neden oldu.
0. Fare avcılığı
Biz zamanlar Avrupa'nın en büyük kabuslarından biri farelerdi. Veba gibi Avrupa'nın nüfusunu yarı yarıya azaltan bu hastalığın yayılmasına neden olan fareleri toplamak bir meslek dalıydı.
0.
Bu mesleği icra eden kişiler ekip şeklinde çalışır ve fareleri ortadan kaldırırdı. Bu meslek sayesinde hastalıkların önüne geçilmesi sağlanıyordu.
0. Mezar kazıcılığı
Mezar kazıcılığı daha çok 19.yüzyılda görülen bir meslekti. 19. yüzyılda yasal olarak tıp fakültelerine kadavra temin etmek için gerçekleştirilen bu meslek doktor adaylarının mesleki deneyim sağlaması için önemliydi. Fakültelerde çalıştırılan hizmetliler üniversitelere kadavra temin etmek için mezar kazardı.
0. Telefon santral operatörü
Telefonlar yeni yeni yayılırken telefon trafiğini sağlayan telefon santral operatörleri vardı.
0.
Bu mesleği icra edenler telefon trafiklerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlarken günümüzde gelişen teknoloji ile bu işe olan ihtiyaç ortadan kalktı.
0. Okuyuculuk
Eskiden fabrika işçilerinin çalışırken sıkılmasını önlemek için ve gündemden haberdar olması için bir meslek bulunmaktaydı.
0.
İşçiler kendi aralarında topladıkları paralarla bir okuyucu kiralayıp mesai saatleri içinde gündemden ve gelişmelerden haberdar oluyordu. Ancak zamanla bu meslekte önemini yitirdi ve ortadan kalktı.