Terk edilmiş uçaklar açık artırmayla satılacak

HABER MASASI
Abone Ol

İstanbul Havalimanı'nın açılmasıyla birlikte derin bir sessizliğe bürünen Atatürk Havalimanı'nda kaderine terk edilen bir kaç uçak kaldı. Söz konusu uçakların akıbetinin ne olacağı merak edilirken, konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamalara göre, uçakların sahipleri tarafından alınmaması halinde, açık artırma ile satılacak.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılmasıyla beraber 'Millet Bahçesi' olacak Atatürk Havalimanı apronunda bulunan uçuş ömrünü tamamlamış hacizli ve hurda 10 uçak akıbetini bekliyor.

Hurda ve hacizli uçakların sahiplerinin almaması halinde açık artırma usulü ile satılması planlanıyor. Bazı girişimcilerin ise 'Millet Bahçesi' olacak Atatürk Havalimanı’nda hurda uçakları alarak kafe olarak dizayn edebileceği öğrenildi.

Uçaklar çürümeye başlayarak neredeyse hurdaya çıkmış durumda.

Havadan görüntülenen atıl vaziyetteki uçakların birçoğunun dış gövdelerinin döküldüğü görülüyor.

Uçakların kanat kısımlarında ise ciddi hasarlar göze çarpıyor.

Uçakların camları ve motorları tamamen yerinden sökülmüş halde çürümeye terk edilmiş vaziyette. Ancak içerisinde halen birçok elektronik aksam bulunuyor.

'Büyük taşınma'nın ardından 1 milyon yolcu sayısı bugün aşılıyor
Dünya Politika

Uçakların kaldırılması için yasal düzenleme gerekiyor

  • Atatürk Havalimanı apronunda bekleyen hurda ve hacizli uçakların kaldırılabilmesi için ise yasal bir düzenleme gerekiyor. Bu konuda çalışmalarını sürdüren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)'Havaalanlarında bekleyen Hava Araçlarının Terkini, Hurdaya Ayrılması, Tasfiye ve Ödeme İşlemlerine İlişkin Usul ve Esaslar' hakkında yönetmelik taslağı hazırladı.

Taslağa göre 6 aydan fazla süreyle bekleyen ve ilgili havaalanı işleticisi tarafından tespit edilen hurda uçaklar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne yazılı olarak bildirilecek.

SHGM, Türk siciline kayıtlı hava araçlarının sahiplerine veya işleticilerine konma-konaklama ücretleri ile vergi borçlarının ödenmesi, hava aracının bulunduğu havaalanından kaldırılması ve bütün bu işlemleri 30 gün içerisinde tamamlaması gerektiğini tebliğ edecek.

Atatürk Havalimanı otoparkında kaderine terk edilmiş 59 araç sahibini bekliyor
Dünya Politika

  • Hava aracının sahibi ya da işleticisi tarafından detaylı gerekçeleriyle birlikte SHGM süre uzatma başvurusu yapılması halinde hava araçlarının kaldırılması için verilen süre 60 güne kadar SHGM tarafından uzatılabilecek. Hurdaya ayrılan hava araçları, havaalanı işleticisi tarafından ayrıştırılmaksızın bütün donanımları ile birlikte açık artırma usulü ile satılacak.

SHGM tarafından apronda bekleyen yabancı bir ülkenin siciline kayıtlı hava araçları için siciline kayıtlı olduğu ülkenin sivil havacılık otoritesine hava aracının sahipleri tarafından 90 gün içinde kaldırılması gerektiği bildirilecek. Aksi takdirde tasfiye edileceği hususu bildirilecek. Bildirim tarihini izleyen doksan günün sonunda gerekli işlemlerin yapılmaması durumunda hurdaya ayrılacak.

'Büyük göç' sonrası Atatürk Havalimanı'nın görüntüleri
İlk olarak 01 Ağustos 1953 yılında Yeşilköy Havalimanı adı ile uluslararası hizmete açılan, üzerinde geçirdiği değişiklerle modern bir görünüm kazanıp,1985 yılından sonra Atatürk Hava Limanı adı ile hizmete devam etti. 3 Mart 2019'da, yeni yapılan İstanbul Havalimanı'na taşınmasıyla kapatılan Atatürk Havalimanı'nın büyük göç sonrası görüntülerinden oluşan belgesel Take Off Channel adındaki YouTube kanalında yayınlandı.