Tesla'nın hayali gerçek oluyor: Kablosuz elektrik akımına sahip oda

HABER MASASI
Abone Ol

Disney Research şirketinde çalışan bilim insanları Nikola Tesla'nın en büyük hayallerinden biri olan kablosuz sistemle elektrik aktarımı hayalini gerçeğe dönüştürmek üzereler.

Ünlü mucit ve yüzyılın en büyük dehalarından Nikola Tesla'nın kablosuz elektrik akımı hayali Walt Disney Şirketi'nin uzmanları tarafından bir nebze de olsun gerçeğe dönüştürüldü.

Disney Research'de görev yapmakta olan bilim insanları, tek seferde 10 farklı cihazın bataryasını, kablosuz şekilde şarj edebilecek özel bir oda geliştirdi. Tesla, atmosferin iyon ve elektronlarla dolu tabakasının yardımını kullanarak elektromanyetik dalgalar yayıp, tüm dünyaya kablosuz elektrik dağıtılabileceğine inanıyordu.

Belki Tesla'nın bu vizyonu -henüz- gerçeğe dönüşmedi, ancak Disney'den araştırmacı Alanson Sample ve meslektaşları bu fikirden yola çıkarak büyük mekanlarda nasıl kablosuz şarj yapılabileceğini araştırıyorlar. Kuasiztatik boşluk rezonansı olarak bilinen bu olay sayesinde elektromanyetik dalgalar kullanılarak, elektrik akımının üretildiği oda, alüminyum panel duvarları sayesinde kapasitörlerin ürettiği elektrik akımını yansıtabilmekte.

Hem duvarlar, hem de zeminden yansıtılan elektrik akımı, bakır bir boruda toplanıyor ve bu işlem sonucunda odada bulunan elektronik cihazlar, şarj olabiliyorlar. Üstelik manyetik alanın diğer nesnelerle etkileşime girmemesi, odada mobilya vb diğer objelerin de bulunmasına olanak sağlıyor.





Kaynak: Webtekno