Test sonuçları geldi: Pfizer ve BioNTech aşısı mutasyonlu virüse karşı da koruyor

HABER MASASI
Abone Ol

Koronavirüs salgını etkisini sürdürürken, virüsün mutasyona uğraması insanları tedirgin etmişti. Üretilen aşıların mutasyona karşı etkili olup olmayacağı merak konusu olurken, Pfizer ve BioNTech'in birlikte ürettiği koronavirüs aşısının mutasyona karşı etkili olduğu açıklandı.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs etkisini hız kesmeden sürdürürken, ilk kez İngiltere'de daha sonra da Güney Afrika'da ortaya çıkarak 30'u aşkın ülkeye yayılan yeni mutasyon türü endişeye yol açtı. Dünyayı rahatlatacak açıklama BioNTech ile birlikte ilk onay alan aşıyı geliştiren ABD'li ilaç şirketi Pfizer'dan geldi.

Mutasyona karşı etkili

Pfizer/ Biontech'in yaptığı çalışma, kendi aşılarının İngiltere ve Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni mutasyonlara karşı etkili olduğunu gösterdi. Henüz hakem değerlendirmesi bulunmayan araştırmada, Pfizer ve Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanları aşının N501Y adı verilen koronavirüsün mutasyonuna karşı etkili olduğu sonucuna ulaştı.

  • Pfizer'in önde gelen viral aşı bilimcilerinden biri olan Phil Dormitzer, "Şimdi 16 farklı mutasyonu test ettik ve hiçbirinin gerçekten önemli bir etkisi olmadı. Bu iyi haber" dedi.