Timsah mumyasından çıkanlar bilim insanlarını şoka uğrattı

HABER MASASI
Abone Ol

Hollanda'daki Rijksmuseum Ulusal Müzesinde Antik Mısır eserleri üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları, timsah mumyasından çıkanları görünce şok oldular.

Bilim insanlarının, üzerinde 3 boyutlu tomografi çalışmaları yaptığı devasa timsah mumyası incelendiğinde, içinde sargılar halinde bulunan 2 ayrı timsah ve timsah yavruları olduğu anlaşıldı. Yaşanan bu gelişme dünyada sadece bir kaç örneği bulunmasından dolayı çok değerli olarak görülüyor.

Müzede araştırmalarını sürdüren Mısırbilimcilere göre; farklı yaştaki timsahların aynı yerde mumyalanması Mısır'da var olan ölümden sonra yaşam ve gençleşme inancının bir kanıtı. Ayrıca o dönemde tanrılara adak olarak büyük boyutlu timsahların sunuluyor olması da bir başka ihtimal. Çünkü mumyaya devasa boyutlu bir timsah görüntüsü kazandırmak amacıyla içine ahşap parçaları, keten kumaşlar, bitki kökleri ve ipler koyulmuş.



'Bizim için de sürpriz oldu'
Antik Mısır'da tanrılara olan saygıyı göstermek için birçok farklı hayvan bu şekilde mumyalanmıştır. Timsahlar tanrı Sobek'e adanıyordu. Mısırbilimciler 3 bin yıllık mumyalar üzerinde interaktif otopsi yaparak fiziksel özellikleri, yaşları ve mumyalanma süreçleri hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Müzenin kuratörü yapılan bu keşiflerle ilgili şunları söyledi: "Müze ziyaretçileri için bir araç olarak tasarladığımız bu proje üzerinde çalışmaya başladığımızda bilimsel bir keşif yapacağımızı beklemiyorduk. Mumya tarandığında ortaya çıkan timsah yavruları bizim için de büyük bir sürpriz oldu."