Tokalaşmak nasıl ırkçı bir uygulama haline getirilir?

YASEMİN ŞEVVAL ÇAĞLAYAN
Abone Ol

Avrupa'nın birçok ülkesinden birçok kişi tokalaşmayı reddettikleri için vatandaşlık alamıyor. Bunun en yeni örneği Danimarka'da yaşandı. Çoğunlukla Müslümanlar bu uygulama yüzünden vatandaşlık alamadığı için, tokalaşmak nasıl ırkçı bir hareket haline getirilir, sizler için derledik.

Avrupa'nın birçok ülkesinden vatandaşlık alabilmek için el sıkışmak gerekiyor. Söylenince teyit edilmesi gereken bir bilgi görünen bu olgu, Danimarka, İsviçre ve Fransa gibi ülkelerde uygulanıyor. Uygulama yüzünden birçok kişi vatandaşlık alamıyor. Özellikle dini hassasiyetlerden dolayı tokalaşmayı reddeden birçok kişi mevcut.

"Tokalaşmadığı için vatandaşlık alamamanın" en yakın örneği Danimarka'da gerçekleşti. Kopenhag Belediye Meclisi Üyesi Badar Shah konuya ilişkin açıklama yaptı. Shah, Kopenhag Belediye Sarayı’nda Danimarka vatandaşlığı hakkı kazananlar için düzenlenen tokalaşma töreninde bir kişinin tokalaşmayı reddettiği için Danimarka vatandaşlığı belgesini alamadığını belirtti.

Shah'ın açıklamasına göre, tokalaşmayı reddederek vatandaşlığını alamayan kişi "erkek" ve "prensip olarak" tokalaşmıyor. Bu bilgilerin ne işe yarayacağı ise merak konusu.

İsmi açıklanmayan kişiyi ikna etmek için çok fazla çaba harcandığı ama söz konusu kişinin tokalaşmadan ve vatandaşlık belgesini almadan salondan ayrıldığı ifade ediliyor.

Tokalaşmayı reddeden kişi, iki yıl içinde fikrini değiştirerek Danimarka vatandaşlığı için zorunlu tokalaşma töreninde yetkililerle tokalaşırsa vatandaşlık belgesini alabilecek.

Daha önce de birçok kişi tokalaşmadığı için vatandaşlık alamadı

Cezayir'de Fransız biriyle 2010'da evlenen ve 2015'de Fransız vatandaşlığına başvuran Müslüman bir kadın vatandaşlık almaya hak kazanmıştı. 2016'da gerçekleştirilen yurttaşlığa kabul töreninde (naturalization ceremony) erkek yetkililerle tokalaşmayı reddeden Müslüman kadına vatandaşlık belgesi verilmemişti. Cezayirli kadın kararı mahkemeye taşımış ancak Fransız mahkeme "tokalaşmamak vatandaşlığın reddi için yeter sebeptir" şeklinde hükmetmişti.

2018'de yine aynı şekilde Müslüman bir çift "karşı cinsten yetkililerle tokalaşmadıkları için" İsviçre vatandaşlığı alamamıştı.

  • Naturalization nedir?
  • Türkçeye her ne kadar "yurttaşlığa kabul" olarak çevriliyor olsa da farklı bir çağrışımı da mevcut. Çok kültürlü olduğunu iddia eden ülkeler doğuştan oralı olmayan kişileri bir "doğallaştırma" sürecine sokuyor.
  • Avrupalı birçok ülke artık, farklı kökenden gelen azınlıkları veya etnik grupları, bunların kültür birikimlerini, kimliklerini baskın doku ve yapı içinde eriterek yok edip (TDK) "asimilasyon politikası" uygulamıyor. Ülkeler azınlık gruplara vatandaşlık verilmesi için onların o ülkenin kültürüne "entegre" edilmesi gerektiğini düşünüyor. Vatandaşlık verecek ülkenin kültürü doğal olan kabul ediliyor, gelecek kişinin, doğallaşması gerekiyor.
  • Bu bağlamda mesela tokalaşmak gibi sembol bir hareket üzerinden Müslümanlara, "Sen herkesle tokalaşmıyor olabilirsin ama bizim kültürümüzde herkes herkesle cinsiyet ayırt etmeksizin tokalaşır. Doğal olan budur. Doğallaş." denmiş oluyor. Bu uygulamanın çok fazla karşıtı bulunuyor. Mesela

    Aabenraa Belediye Başkanı Thomas Andresen, tokalaşma törenlerini eleştirerek "Bana Nazizm dönemini hatırlatıyor." şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Mülteciler: Asimilasyon, Entegrasyon ve Diaspora
Mecra