Trump derslerden kaytarıyor, günlük istihbarat birifinglerine katılmıyor

HABER MASASI
Abone Ol

ABD'nin 45. başkanı seçilen ve 20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Donald Trump'ın uluslararası ilişkiler ve güvenlik tehditleri konusunda gizli servisler tarafından yeni seçilen başkanlara verilen istihbarat birifinglerine şimdiye kadar sadece 2 kez katıldığı belirtildi.

Donald Trump, 16 Kasım tarihinde New York'daki Trump Towers binasındaki odasında aldığı ilk günlük istihbarat bilgilendirmesinin ardından şimdiye kadar bir brifinge daha katıldı. İran ve Çin'le ilişkiler ile DAEŞ gibi uluslararası tehditler konusunda çok gizli veriler içeren bilgi ve belgelerin sunulduğu günlük birifinglere katılamayan Trump'ın bu sıralar tüm zamanını başkanlık kabinesini oluşturmak konusuna verdiği belirtiliyor.

- Trump'ın döneminde başkan yardımcılığı yapacak olan eski Mike Pence'in, Trump'ın yerine günlük istihbarat birifinglerine düzenli olarak katıldığı belirtildi.

Washington Post gazetesine konuşan Trump'ın yeni siyasi takımının üyeleri, yeni başkanın kabinesini belirledikten sonra istihbarat ve ulusal güvenlik konularına tüm dikkatiyle eğileceğini belirtti. Öte yandan Trump'ın döneminde başkan yardımcılığı yapacak olan eski Indiana valisi Mike Pence'in ise Trump'ın yerine günlük istihbarat birifinglerine düzenli olarak katıldığı belirtildi. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı California Vekili olan ve Trump'ın yeni ekibinde de görev alacak olan Devin Nunes ise Trump'ın ulusal güvenlik meselesini çok ciddiye aldığını, yapılan eleştirileri haketmediğini ve şimdiye kadar görüştüğü liderler ile yaptığı diplomatik telefon görüşmelerinin bunu zaten gösterdiğini kaydetti.

- Morell: Trump altın değerindeki bu fırsatı kaçırıyor. Sonradan zorluk çekebilir

Eleştirmenler henüz çok ciddi bir dış politika ve ulusal güvenlik deneyimi olmayan Trump'ın geçiş dönemindeki bu bir buçuk aylık sürede fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiği yönünde birleşiyor. Gazeteye konuşan eski CIA başkan yardımcısı ve Hillary Clinton'ın destekçisi Michael Morell, Trump'ın ondan önceki son 3 başkanın yaptığı gibi geçiş dönemindeki günlük istihbarat brifinglerini birer ev ödevi gibi ciddiye alması gerektiğini belirtti. Morell, "Trump altın değerindeki bu fırsatı kaçırıyor. Sonradan zorluk çekebilir" ifadelerini kullandı.

Yapılan eleştirilere rağmen Trump, aslında ondan önceki bazı başkanlar gibi ulusal istihbarat brifingleri konusunu çok da geriden takip etmiyor

Yapılan eleştirilere rağmen Trump, aslında ondan önceki bazı başkanlar gibi ulusal istihbarat brifingleri konusunu çok da geriden takip etmiyor. Örneğin 43. başkan George W. Bush, günlük brifinglere 5 Aralık tarihinden önce başlamamıştı. O dönem Florida eyaletindeki seçim sonuçları belirsizliği nedeniyle brifingleri geç almaya başlayan eski başkan Bush, o tarihten itibaren ise günlük brifinglerini hiç aksatmamıştı. Başkan Barack Obama ile eski başkan Bill Clinton da günlük brfingler konusunda disiplinli davranmışlardı.