🚀TSK, hava sahası kapalı olan Suriye'yi nasıl vurdu?

EREN TAŞAR
Abone Ol

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), İdlib'de 33 şehit verilmesinin ardından bölgeyi yoğun ateş altına aldı. Karadan yapılan atışlar devam ederken Türkiye, hava sahası kapalı olmasına rağmen SİHA’larla da rejim hedeflerini başarıyla vurabiliyor. Peki hava sahası etkin radarlarla kapalı olmasına rağmen TSK rejim hedeflerini nasıl vuruyor? Savunma Politikasi Analisti Turan Oğuz merak edilen soruyu GZT okuyucuları için cevapladı...

İdlib'de yaşanan son gelişmelerin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), rejime göz açtırmıyor. Şehitlerin kanlarını yerde bırakmayan Türk Ordusu, üst düzey sistemli silahlarla ve elektronik harp sistemleriyle Suriye'yi abluka altına aldı. Savunma Politikasi Analisti Turan Oğuz, Suriye hava sahasının kapalı olmasına rağmen TSK’nın SİHA’larla başarılı operasyonlar yapmasının arkasındaki gücü GZT’ye değerlendirdi.

"Suriye'nin iki hava savunma sistemini vurduk"

Turan Oğuz

SİHA'ların başarılı operasyonunu iki nedene bağlayan Oğuz, "Suriye’de iki önemli hava savunma sistemi vurduk. Dolayısıyla bunları vurduktan sonra hava sahası içerisinde Suriye rejiminin hava savunma sistemi kalmamış olabilir. Böylece SİHA'larımız görevini başarıyla icra edebilmiştir. Zaten Suriye’nin hava savunma sistemlerinin yıllar süren çatışmalar neticisende çok sağlam kalmadığı da ortadadır. Zamanında ABD vurdu, İsrail vurdu biz vuruyoruz. Dolayısıyla bu hava Suriye’nin elinde hava savunma sistemi de kalmamış olabilir" ifadelerini kullandı.

"KORAL, MİLKAR radarları kör etti"

Oğuz, bir diğer ihtimali ise şu ifadelerle açıkladı:

  • "SİHA’lara elektronik harp desteği sağlanıyor olabilir. Türkiye’nin elinde KORAL, REDET veya MİLKAR 2U RF gibi elektronik karıştırma sistemi bulunuyor. Bunlar hava radarlarının tarama alanlarında köreltilmiş alanlar oluşturabilirler. Yani taranan bölgede sanki bir şey yokmuş gibi gösterebilir. Böylece SİHA’larımız bölgeye girerek görevini icra edebilir. Ya da bölgede iki SİHA’mız vardır ama bu elektronik sistemlerle radarları yanıltırsınız sanki 1000 tane hedef varmış gibi gösterebilirsiniz"

MSB, SİHA'larla rejim hedeflerini vurduğunu açıklamıştı

SİHA'lar rejim hedeflerini böyle bombaladı
İdlib'de terör hedeflerini tespit ederek yerle bir eden SİHA'ların yeni operasyon görüntüleri yayınladı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), dün 33 askerin hayatını kaybetmesi sonrası Suriye hükümet güçlerine ait hedeflerin silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) vurulduğunu belirtmişti.

MSB'nin açıklamasında "İdlib’de 33 kahraman silah arkadaşımızı şehit verdiğimiz, 32 kahraman silah arkadaşımızın da yaralandığı hain saldırı sonrasında uçak, SİHA ve kara ateş destek vasıtalarımızla derhal 200’den fazla rejim hedefi ağır şekilde ateş altına alınmıştır.

Bu atışlar sonucunda beş helikopter, 23 tank, 10 zırhlı araç, 23 çeşitli cins ve çapta top ve obüs, beş mühimmat kamyonu, bir SA-17, bir SA-22 hava savunma sistemi, üç mühimmat deposu, iki malzeme deposu, bir karargâh binası ve 309 rejim askeri etkisiz hale getirilmiştir" denildi.

Barış Harekatı'nın ilk dakikasında düşmanı 'kör eden' sistem
Jurnal.ist