Türkiye F-35 programından resmen çıkarıldı

HABER MASASI
Abone Ol

ABD, S-400 krizi kapsamında Türkiye'nin F-35 programından resmen çıkarıldığını duyurdu. Uçak için parça üreten Türkiye ilk etapta 100 uçak almayı taahhüt etmiş ancak kriz sonrası uçak transferi yapılmamıştı.

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), Türkiye'nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığına ilişkin Ankara'ya bildirimde bulunduğu belirtildi.

AA muhabirine açıklama yapan ABD'li savunma yetkilisi, bildirimin nasıl gerçekleştirildiğine dair detay vermedi.

Yetkili, bildirimde, 2006'da katılımcıların imzasına açılan ve Türkiye'nin 26 Ocak 2007'de imzaladığı Ortak Mutabakat Zabtı'nın feshedilmiş olduğunun ve yeni mutabakat metnine Türkiye'nin dahil edilmediğinin belirtildiğini kaydetti.

Türkiye neden S-400 alıyor?
Uzun süredir gündemde olan S-400'lerin ilk partisi Ankara'ya geldi. GZT editörü Duygu Göktürk bu hafta 'Hemen Anlatalım'da hava savunma sistemi S-400'den bahsetti


Yetkili, 2006 tarihli mutabakatın geride kalan 8 ortakla güncellendiğini ve programa yeni herhangi ortak katılımcının eklenmediğini söyledi.

Türkiye, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı'na (JSF) Ortak Mutabakat Zabtı ile ortak üretici olarak katılmıştı.

Programın katılımcıları Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç'ten oluşuyordu.

Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti.

2018'de 4 F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye'ye verilmiş ancak uçaklar ABD'de, Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tabi tutulmuştu. Daha sonra ise 2 F-35 uçağının daha mülkiyeti verilmişti.

Mutabakat neden sona erdi?

Ancak Türkiye ile ABD arasında S-400 krizi çıktığından bu 6 uçak Türkiye'ye transfer edilmemiş ve 2020 Savunma Bütçesi kapsamında bunların ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırılmıştı.

Türkiye ayrıca uçak için 1005 parça üretiyordu. Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı. ABD'nin Aralık 2020 itibarıyla da 1005 parçanın tamamı için yeni tedarikçiler bulduğu ortaya çıkmıştı.

İHA'ların geleceğini tasarlıyorlar: Lagari Team
GZT'nin mini belgesel serisi GENÇ İHA'ların ilk bölümünde Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Lagari takımını konuk ettik. Lagari Team, Amerikan ordusu, Google, Lockheed Martin, Rockwell, Boeing ve Mathworks gibi şirketlerin desteklediği uluslararası insansız hava aracı ve otonom uçuş yarışması AUVSI SUAS-2019'da iniş kalkış, hedef vurma ve nesne tanıma gibi uçuş görevlerini tamamlayarak 75 takım arasında sabit kanat kategorisinde 1'inci, genel sıralamada ise 3'üncü olmayı başardı. Lagari Team ayrıca Harvard, Berkeley, Stanford, Cornell, UCLA, Penn State, Virginia Tech gibi eğitim kurumlarında yarışmaya hazırlanan takımları da geride bırakarak isimlerini tarihe yazdırdılar.