Türkiye'de 500 kişiye yapılan BioNTech aşısı ne kadar etkili oldu?

HABER MASASI
Abone Ol

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Akova, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bu ay 4,5 milyon doz geleceğini duyurduğu BioNTech aşısının Türkiye'de Faz-3 çalışmaları kapsamında 500 kişide uygulandığını söyledi. Akova, "Bu çalışma aşının yüzde 94,5 civarında etkili olduğunu gösterdi" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin başında olduğu Alman BioNTech firmasının Pfizer ortaklığında geliştirdiği COVID-19 aşısının bu ay Türkiye'ye geleceğini ve sırası gelenlere uygulanacağını açıkladı. Bakan Koca'nın 4,5 milyon doz geleceğini söylediği BioNTech aşısının Faz-3 çalışmaları, Türkiye'de Çin menşeili Sinovac aşısında olduğu gibi Hacettepe Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütüldü.

Bilim Kurulu üyesi Yavuz açıkladı: İstanbul'da üçüncü dalga görülüyor
Jurnal.ist

"Yüzde 94,5 etki gösterdi"

Konuyla ilgili açıklama yapan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Akova, BioNTech aşısının Faz-3 çalışması kapsamında Türkiye'de yaklaşık 500 kişilik grup üzerinde uygulandığını söyledi. Akova, "Türkiye'deki gönüller Amerika ve Avrupa'da yürütülen bir çalışmanın parçasıydı. Bu çalışma ile ilgili sonuçlar bilimsel makale halinde yayımlandı ve aşının yüzde 94,5 civarında etkili olduğu gösterildi. Ama Türkiye'deki 500 gönüllünün durumuna ait özel bir yayın yapılmadı. O genel havuzun içerisinde Türkiye'deki gönüllerde de benzer bir etkinlik olduğunu kabul ediyoruz dedi.

Sosyal Medya: Şehrinizin bulunduğu risk grubu nasıl değişebilir?


"Aşının mutlaka iki doz yapılması lazım"

Prof. Dr. Akova, bu aşının yurt dışında da değişik ülkeler tarafından kullanım onayı verilen dozunun iki doz halinde uygulanması olduğunu vurgulayarak, "Ama İsrail’de yapılan çalışmalarda ikinci doz aşı yapılmadan hemen önce kandaki antikor düzeyleri ve aşı yapılan kişilerin takibi sonucunda yüksek oranda koruyuculuğu olduğu gösterildi. Yani tek doz aşının bile koruyuculuğu var. Ama tek doz aşının koruyuculuğuna uzun vadede güvenmek pek doğru olmaz. Çünkü belli zaman içerisinde tek doz aşı ile o antikor düzeyleri düşer, onun için mutlaka iki doz yapılması lazım" ifadelerini kullandı.