Hasret bitti: 'Çingene Kızı' mozaiği Türkiye'ye getirildi

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Türkiye’nin önemli kültür miraslarından Zeugma antik kenti kalıntılarının simgesi ‘Çingene Kızı’ (Maenad mozaiği) ailesine kavuştu. 1965'te Türkiye'den ABD'ye kaçırılan mozaikler, ABD'de bir üniversitede sergileniyordu. Uzun süren protokol süreçlerinin ardından, Türk yetkililer ABD'ye giderek Çingene Kızı mozaiğinin eksik parçalarını Gaziantep'e yani ait olduğu yere getirdi.

Uzun yıllardır Ohio eyaletindeki Bowling Green Üniversitesi'nde sergilenen Çingene Kızı Mozaği'ne ait eksik parçalar bugün Türk Hava Yolları'na ait tarifeli uçakla Gaziantep'e ulaştı.

Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, THY'ye ait tarifeli uçakla getirilen tarihieserleri teslim almak için gittiği Gaziantep Havalimanında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hasret bitti: 'Çingene Kızı' Türkiye'ye getirildi
Uzun yıllardır Ohio eyaletindeki Bowling Green Üniversitesi'nde sergilenen Çingene Kızı Mozaği'ne ait eksik parçalar bugün Gaziantep'te bulunan Zeugma Mozaik Müzesi'ne getirildi. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuyla ilgili açıklamayı Gaziantep Havalimanı'nda yaptı.

İşte 'Çingene Kızı' mozaiğinin eksik parçalarının adım adım Türkiye'ye getiriliş süreci

ABD'ye giden Türk yetkililer Çingene Kızı mozağinin eksik parçalarını böyle teslim aldı.

Mozaiğin Türk Hava Yollarına ait uçak ile getiriliş görüntüleri

ABD’deki Zeugma parçaları Türkiye’ye getirildi
Zeugma Mozaiklerine ait 12 parça, THY'nin uçağıyla ABD'den İstanbul'a getirildi. Mozaik parçaları, Gazitantep'te bulunan Zeugma Mozaik Müzesi'ne gönderilecek.


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 50 yıl sonra mozaiğin eksik parçalarıyla buluşacağını sosyal medya hesabından duyurdu!

"Çingene Kızı Mozaiğinin Parçaları Türkiye'ye Geri Dönüyor"

T.C. Kültür Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı video

Çingene Kızı Mozaği'nin hikayesi

Birecik Barajı’nın altında kalmaması için 1990’lı yılların sonunda yürütülen kazılarda bulunan Zeugmaantik kenti kalıntıları bugün Gaziantep’teki ZeugmaMozaik Müzesi’nde sergileniyor. Zeugma’daki bir villanın yemek odasında taban mozaiği olan ‘Çingene Kızı’nın aslında Fırat Havzası’ndaki yaşam ortamını anlatan bir panonun parçası olduğu Prof. Dr. Kutalmış Görkay ve Dr. Stephanie Hooper tarafından mozaikler üzerinde yapılan çalışmalarla tespit edilmişti.

Mozaiklerin, Eva Marie Saint Tiyatrosu’nun lobisinde zemin süsü olarak kullandığı ortaya çıkmıştıEva Marie Saint Tiyatrosu’nun lobisinde zemin süsü olarak kullandığı ortaya çıkmıştı

Zemin süsü olarak kullanılıyormuş

2012’de panonun 12 temel parçasının ABD Ohio’daki Bowling Green State Üniversitesi’ndeki Wolfe Center binasında ve Eva Marie Saint Tiyatrosu’nun lobisinde zemin süsü olarak kullandığı ortaya çıkmıştı. Türkiye’nin o günden beri verdiği diplomatik ve hukuki savaşta en önemli gelişme 8 ay önce yaşandı. Bowling Green State Üniversitesi, 12 parça Zeugma mozaiğini Türkiye’ye göndermeyi taahhüt eden protokolü imzaladı. Sonrasında ise koşullar ve lojistikle ilgili çalışmalar sürdü. Anlaşmaya son rötuşlar Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın heyetiyle New York’ta olduğu geçen hafta verildi ve Ohio’daki üniversiteyle el sıkışıldı. Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen hafta başında Washington’daki Kültür Ataşesi Sedat Gönüllüoğlu’na mozaiklerin getirilmesiyle ilgili çalışmaları başlatması yönünde yetki verdi.

Çingene Kızı Türkiye için neden bu kadar önemli?

Çingene Kızı mozaiği, Nizip'te Fırat Nehri kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti'nde 1998 yılındaki kazı çalışmaları esnasında çıkarıldı. Fakat birçok kayıp parçası vardı. Çünkü yaklaşık 300 metrekarelik bir alan üzerine işlenmişti.

Çingene Kızı ismi verilmesinin sebebi ise, eseri yapan kişinin, eserdeki insan suretinin saçlarını örgülü ve renkli kurdelelerle resmetmiş olması. Kimilerine göre Büyük İskender, kimilerine göre ise Yer Tanrısı Gaia'dan esinlenilerek oluşturulmuş.

Bölgede kaçakçılar tarafından yapılan kazılarda gözden kaçırılan Çingene Kızı mozaiği aslında tek parça değil. Büyükçe bir odanın zeminini tamamen kaplayan bir eserin küçük bir parçası. Mozaiğin geri kalan parçaları ise kaçakçılar tarafından yıllar önce ABD'ye götürülerek satıldı. Ohio Üniversitesi'nde bulunduğu bilinen kayıp parçaların 4 yıllık yoğun çalışmalar sonucunda Türkiye'ye ait olduğu kanıtlanarak ait olduğu yere, Zeugma'ya dönmesi kararı alındı.

Zeugma Müzesi hakkında daha detaylı bilgi için:

http://www.zeugma.org.tr/hikay...

Dünyanın en büyük ikinci müzesi: ZEUGMA

Daha açılmadan tüm dünyanın arkeoloji gündemini değiştiren Zeugma Mozaik Müzesi, Türkiye’nin en çok gezilen, en önemli müzeleri arasında yer alıyor. Gaziantep’i ziyaret edenlerin tarihi Zeugma kentini ve dönemin yaşamını gerçeğe en yakın biçimde tanıması amacıyla birçok özel sergileme tekniği kullanılarak düzenlenen Zeugma Mozaik Müzesi modern Türk müzeciliği için bir gurur kaynağı oluyor.

0.

2010 yılında açılan Zeugma Mozaik Müzesi, Hatay Arkeoloji Müzesi açılana dek dünyanın en büyük mozaik müzesiydi. Gaziantep’te Eski Tekel Fabrikası alanı üzerine kurulan müze tam 30.000 metrekarelik bir alan üzerinde görkemli bir şekilde yükseliyor.

0.
Zeugma Mozaik Müzesi’nde, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Zeugma’nın kökleri M.Ö. 300 yılına dayanır. Büyük İskender’in generali olan Euphrates, Fırat Nehri’nin en stratejik noktasına kendi adını verdiği Seleukeia Euphrates şehrini kurar.
0.
2000 yılında Birecik Barajı’nın tamamlanmasıyla daha geniş bir alanda kazı yapılması mümkün olmuştur. Böylece bu alanlarda bulunan mozaikler, sütunlar, çeşmeler gibi mimari elemanlar da kurtarılarak müzede sergilenebilmiştir.
0.
Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenen göz alıcı eserler arasında Savaş Tanrısı Mars Heykeli ve Dionysos’un Düğünü Mozaiği de bulunmaktadır. Dionysos’un Düğünü Mozaiği’nin eksik olan bölümleri, görüntünün yansıtılmasıyla canlandırılmıştır.