Twitter, Uygur Türklerine yönelik paylaşımı kaldırdı

HABER MASASI
Abone Ol

Twitter, Uygur kadınlarına yönelik çocuk kısıtlamasından övgüyle bahseden akademik çalışmayı insan hakları ihlali kapsamında değerlendirerek kaldırdı.

Twitter, Çin hükümetinin Uygurlar arasında "Cinsiyet eşitliği ve üreme sağlığını desteklediğini", Uygur kadınlarını "özgürleştirdiğini" ve onları "bebek yapma makineleri" olmaktan kurtardığı yönündeki iddiaları içeren paylaşımı Çin'in Uygur halkına karşı insani niteliklerden yoksun bırakma çabası olarak değerlendirdi.

Çin'in ABD Büyükelçiliği tarafından perşembe sabahı yapılan ve cuma akşamı kaldırılan paylaşımın altında Twitter tarafından, "Bu paylaşım Twitter kurallarını ihlal etmiştir" ibaresi konuldu, paylaşımın daha sonra tamamen ortadan kaybolduğu görüldü.

Çin'in Sincan'daki uygulamaları

Uygur Türkleri terörist olmakla suçlanıyor
Doğu Türkistan toplumunu ileri götürebilecek tüm aydınlar Çin'in toplama kamplarında hayatlarına son veriyor. Çin Doğu Türkistan'ın özellikle beyin takımını hedef alıyor. Tüm dünya DAİŞ'e karşı tavır alırken, Çin Doğu Türkistan İslami hareketini de terör listesine sokmayı başarmıştı. Çin bu durumu kullanarak, Doğu Türkistan'da Müslüman Türklere karşı baskı politikalarını arttırdı.
Geçtiğimiz yıl, terör örgütü olduğunu kanıtlayacak yeterli delil olmadığı için ABD bu hareketi terör listesinden çıkardı.
Hudutları çok iyi korunan, tabiri caize “kuş bile uçurmayan' Çin, binlerce Doğu Türkistanlının ülkeden kaçarak Suriye'de çeşitli gruplarda savaştığını iddia ediyor.

GZT, Çin'in 'radikalizm ile mücadele' adı altında Doğu Türkistan'ın kritik isimlerine karşı attığı adımların perde arkasını sürecin en net tanığı Ferhat Kurban Tanrıdağlı ile konuştu.

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise 'yeniden eğitim kampları' diye tanımladığı yerlerde, BM verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin, şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve gazeteci tarafından kısmen görülmesine izin verdi.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.