Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Putin ile görüşmeyi teklif etti

HABER MASASI
Abone Ol

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Donbas krizine dair Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. Ukrayna tarafı daha önce Putin ile telefonda görüşmenin teklif edildiğini ancak Kremlin'den yanıt alınamadığını bildirmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Devlet Başkanlığı Basın Servisi tarafından yayımlanan görüntülü mesajında Donbas krizine dair açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın son Kerç Boğazı kararı ne?
Azak denizi Rusya ve Ukrayna'nın ortak deniziydi, 2014 yılında Rusya Azak denizini işgal ederek, askeri donanmasını yerleştirdi. O günden bu yana Ukrayna gemileri, 'Rus karasularını ihlal etti' gerekçesiyle sürekli saldırıya uğramakta. Şimdi ise, Rusya, askeri tatbikatlar yapma gerekçesiyle Sonbahar'a kadar Kerç Boğazını kapatma kararını aldı.


Normandiya Dörtlüsü lider danışmanları, güvenlik alt grubu ve Üçlü Temas grubu toplantılarında bölgede kapsamlı ateşkesin yeniden tesisi konusunun görüşüldüğünü belirten Ukrayna lideri Zelenskiy, tüm tarafların desteğine rağmen, Rusya’nın ortak açıklama yapmayı kabul etmediğini belirtti.

"Donbas'ta görüşmeye hazırım"

Donbas bölgesindeki gelişmeleri yakından takip etmek için sürekli bölgeye gittiğini hatırlatan Ukraynalı lider, "Bay Putin, daha da ileriye gitmeye ve size Ukrayna’nın Donbas bölgesinde savaşın sürdüğü herhangi bir noktada buluşmayı teklif etmeye hazırım" dedi. Zelenskiy daha önce yaptığı açıklamada ise Putin ile telefonda görüşmek için girişimde bulunduğunu ancak Kremlin’in buna yanıt vermediğini belirtmişti.

Ne olmuştu?

Sputnik ve RT CEO'su Rusya'nın Donbas'ı ilhak etmesini istedi
Sputnik ve Russia Today Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Rusya'yı Ukrayna'nın Donbas bölgesini ilhaka çağırdı.

Rusya ve Donbos entegrasyon forumu 28-29 Ocak tarihlerinde Ukrayna'nın doğusunda düzenlendi. Forumda sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri politikasının ideolojik temelleri doktrini tartışıldı. Slav Kültürü Merkezi, Donbass ve Rusya cumhuriyetlerinden halk figürleri, bilim adamları, gazetecileri bir araya getirdi.

2014 yılında, Rusya Kırım'ın ilhakı sonrası, Ukrayna'nın en verimli toprakları ve Avrupa'nın da kömür çelik merkezi olan Donbas bölgesindeki ayrılıkçıları destekleyerek, bölgeyi Ukrayna'dan ayırmayı başardı.

Rusya'nın amacı, bölgeyi kontrol etmek ve Ukrayna'nın ekonomik kaynağını ele geçirmekti. Kimse tarafından tanınmayan ayrılıkçı bölge yetkilileri, 2014'ten bu yana Rusya bünyesine katılmak istiyorlar. Rusya'nın düşüşte olan ekonomisi ise bu durumu karşılayabilecek güçte değil.

Kremlin'e yakınlığı ile tanınan Ermeni asıllı Margarita Simonyan, Russia Today, Sputnik'in CEO'su bölgenin Rusya bünyesine katılması gerektiğini öne sürüyor.

Rusya Dışişleri bakanlığı da, Simonyan'ın bu açıklamasını 'kendi şahsi fikri' olarak değerlendirdi.


Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta Meclis'te yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti. Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatından (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı. Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Donbas'ta ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu bir Ukrayna askeri hayatını kaybetti
Jurnal.ist

Rusya'dan ABD'ye açık tehdit: Ukrayna'ya asker gönderirseniz ekstra adımlar atarız
Jurnal.ist