Ukrayna-Rusya savaşın eşiğinde: Bölgede neler oluyor?

HABER MASASI
Abone Ol

Ukrayna-Rusya krizi bir kez daha dünya gündeminde ilk sıralara yerleşti. Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rusya yanlıları ve Ukrayna birlikleri arasındaki ateşkes ihlallerinin artması, bölgede tansiyonu yeniden yükseltti.

GZT Haber Merkezi'nde GZT Avrasya Editörü Nazgül Kenzhetay ve Kiev'den yayına bağlanan konuğu Gazeteci Gülsüm Halilova son dakika gelişmelerini aktarıyor.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rusya yanlıları ile Ukrayna birlikleri arasında gerilimin artması gözleri yeniden bu bölgeye çevirdi. Kiev, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığdığını iddia etti. Rusya ise Ukrayna'yı provokasyonla suçlayarak, "iç savaş" uyarısı yaptı. ABD'den de Ukrayna'ya destek açıklaması geldi.

Çatışmalar 7 yıldır devam ediyor

Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbass bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana devam ediyor.

Donetsk'e bağlı Şumi kasabasında 26 Mart'ta keskin nişancıların açtığı ateş sonucu dört Ukrayna askeri hayatını kaybetti, iki asker yaralandı.

Rusya'dan ABD'ye açık tehdit: Ukrayna'ya asker gönderirseniz ekstra adımlar atarız
Jurnal.ist

Bunun üzerine Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Donbas'ta gerilimin tırmanması nedeniyle uluslararası topluma Rusya'yı "şiddetle kınama" çağrısı yaptı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, Rusya'nın tatbikat adı altında Ukrayna sınırındaki Bryansk ve Voronej'e, ayrıca Kırım'a askeri sevkiyat yaptığını açıkladı.

Rusya-Ukrayna sınırı, Kırım ve Donbas'ta Rus ordusuna ait 28 tabur bulunduğunu, Rusya'nın yakında sınıra ve Kırım'a 25 ek tabur sevk etmeyi planladığını belirten Homçak, bu durumun Ukrayna'nın askeri güvenliği için tehdit oluşturduğunu söyledi.

"Rusya bölgede yıllardır kendi propagandasını yapmaya çalışıyor"

Kiev'de bulunan Gazeteci Gülsüm Halilova bölgedeki gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

Son zamanlarda Ukrayna hükümeti Rusya'ya karşı 7 yıldır yapmadığını yaptı ve birtakım adımlar atmaya başladı. Ukrayna'nın bu kadar süre beklemesinin nedenleri tabii ki var. Ukrayna yaklaşık 30 yıldır kendi ayakları üstünde durmaya çalışıyor. Rusya'da yıllardır bu bölgede kendi propagandasını yapmaya çalışıyor. Bu propaganda sayesinde kendi vatandaşlarını her yere yerleştirdi. Ukrayna parlamentosundan Rusya'ya destek veren hatta Kırım işgalini destekleyen milletvekilleri var. Ukrayna 7 yıldır bunlardan arınmaya çalışıyor. Ukrayna'da Rus propaganda kanalları vardı. Zelenskiy kararıyla bu kanallar kapatıldı. Kırım'ın işgalden kurtulma stratejisi, askeri güvenlik stratejisi kabul edildi. Rusya'nın ticari oluşumlarına yaptırımlar uygulandı. Bu yüzden 9 aydır süren ateşkes bitme noktasına geldi. Rusya dün geceden itibaren Ukrayna'yı 13 kez bombaladı, Ukrayna'da buna karşılık verdi.

Ukrayna istihbaratı Rusya'nın Ukrayna'ya karşı geniş çaplı provokasyon hazırlığında olduğunu belirtiyor. Rusya'nın, işgalcilerin düşmanca eylemlerine Ukrayna'nın askeri karşılık vermesini amaçladığı öne sürülüyor.

"Rusya kas gösterisi yapıyor"

  • Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri varlığını artırmasını "kas gösterisi" olarak nitelendiren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Rusya'nın bu yolla tehdit ortamı yaratarak, ateşkes müzakereleri sürecinde baskı oluşturmak istediğini belirtti.
  • Ukrayna'nın güçlü bir orduya sahip olduğunu vurgulayan Zelenskiy, "Devletimiz birlik içinde. Her zaman her türlü provokasyona hazırlıklıyız" ifadesini kullandı.