Ukrayna'da tren istasyonu bombalandı: Füzenin üzerindeki not dikkat çekti

HABER MASASI
Abone Ol

Ukrayna'nın Kramatorsk kentindeki tren istasyonu roketler vuruldu. Sivillerin de yer aldığı tren istasyonunda saldırı nedeniyle 39 kişinin yaşamını yitirdiği düşünülüyor, 87 kişi ise yaralandı. Ayrıca yaşamını yitirenlerin arasında 4 çocuğun olduğu ifade edildi. Ukraynalı yetkililer, Rus kuvvetlerinin yeni bir taarruz için toplandıklarını ve çok toprak ele geçirmeyi planladığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinin tren istasyonunun Rus güçlerce "Toçka-U" füzesi ile vurulduğunu açıkladı. Rusya'nın fırlattığı Tochka-U füzesinin parçaları kent merkezinde görüntülendi. Roketin üzerindeki 'çocuklarımız için' yazısı dikkat çekti.

Ukrayna'dan yapılan açıklamaya göre Rusya, Kramatorsk'taki tren istasyonunu roketlerle vurdu. Alınan ilk bilgilere göre istasyonda siviller vardı. Ukrayna Devlet Demiryolları'ndan yapılan açıklamada, saldırı nedeniyle en az 39 kişinin yaşamını yitirdiği düşünülüyor. 87 kişi de yaralandı. Ölenlerin arasında 4 çocuğun olduğu ifade edildi.

"Tren istasyonuna iki roket isabet etti"

Belediye Başkanı Oleksander Honcharenko, roketler isabet ettiğinde istasyonda çoğu yaşlı, kadın ve çocuk yaklaşık 4 bin kişinin olduğunu söyledi. Ukrayna Devlet Demiryolları tarafından yapılan son dakika açıklamasında tren istasyonuna isabet eden roket sayısının iki olduğunu söyledi. Bombardıman altındaki istasyondan sivillerin tahliyesi sürüyor.

Yetkililer bölgeyi terk etme çağrısında bulundu

Ukraynalı yetkililer, Rus kuvvetlerinin yeni bir taarruz için yeniden toplandıklarını ve Moskova'nın Ukrayna'nın Donbas olarak bilinen ve Rusya ile sınırı olan doğu kesiminde olabildiğince çok toprak ele geçirmeyi planladığını söyledi. Bazı bölgelerdeki yerel yetkililer, hala mümkün ve nispeten güvenli iken sivilleri bölgeyi terk etmeye çağırdı.

"Ruslar panik ve korku ekmek istiyorlar"

Donetsk Valisi Pavlo Kyrylenko, roketlerin düştüğü sırada binlerce kişinin istasyonda olduğu söyledi. Yaptığı açıklamada, "Ruslar nereye nişan aldıklarını çok iyi biliyorlardı. Panik ve korku ekmek istiyorlar." dedi.

Görüntüler sosyal medyadan paylaşıldı

Ayrıca Vali, bavul yığınları ve diğer bagajların yanında yatan cesetlerin görüntüsünü de sosyal medya hesabından paylaştı.

Rusya iddiaları yalanladı

Rusya Savunma Bakanlığı olayla ilgili açıklamada bulunarak iddiaları yalanladı. Bakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

  • "Kiev milliyetçi rejim temsilcilerinin, Rusya'nın 8 Nisan'da Kramatorsk kentindeki tren istasyonuna düzenlediği iddia edilen roket saldırısına ilişkin tüm açıklamaları provokasyondur ve kesinlikle gerçek dışıdır."

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Donetsk bölgesindeki bazı tren istasyonlarında Ukrayna birliklerine gelen silahları ve Odessa'daki yabancı paralı savaşçı hazırlık merkezini vurduklarını bildirdi.

"Yüksek hassasiyetli roketler kullanıldı"

Konaşenkov, Ukrayna'daki savaşta Rus askeri birliklerinin eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ukrayna'daki hedeflere yönelik havadan yüksek hassasiyetli roketler kullandıklarını bildiren Konaşenkov, Donetsk bölgesindeki Pokrovsk, Slavyansk, Barbenkovo tren istasyonlarında Donbas'a Ukrayna birliklerine gelen askeri teçhizat ve silahları imha ettiklerini söyledi.

"Toplanma ve hazırlık merkezi vuruldu"

Konaşenkov, "Bastion kıyı füze sisteminden atılan yüksek hassasiyetli roketlerle Odessa'nın kuzeydoğusundaki Krasnoselka yerleşim birimi civarında bulunan yabancı paralı savaşçıların toplanma ve hazırlık merkezi vuruldu." ifadelerini kullandı.

"81 Ukrayna askeri nesnesi yok edildi"

Rus hava savunma sistemlerinin iki helikopter ve 5 insansız hava aracını da vurduğunu kaydeden Konaşenkov, bir günde 81 Ukrayna askeri nesnesinin yok edildiğini aktardı. Konaşenkov, "Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 97 helikopter,421 insansız hava aracı, 228 hava savunma füze sistemi, 2 bin 19 tank ve zırhlı araç, 223 çok namlulu roketatar,874 obüs ve havan topu ile 1917 özel askeri araç yok edildi." bilgisini verdi.

"Tren istasyonunu Toçka-U füzesiyle vurdular"

Rusya'nın ardından bir açıklamada da Zelenkiy'den geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinin tren istasyonunun Rus güçlerce "Toçka-U" füzesi ile vurulduğunu açıkladı.

Zelenskiy, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, 30'dan fazla sivilin öldüğü, 100'den fazla sivilin yaralandığı saldırıyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

  • "Binlerce sivil Ukraynalının tahliye edilmeyi beklediği Kramatorsk tren istasyonunu Toçka-U füzesiyle vurdular. Ruslar yöntemlerini terk etmiyor. Savaş alanında bize karşı koyacak güç ve cesaretten yoksun oldukları için sivillere saldırıyorlar. Bu, sınırı olmayan bir kötülüktür ve eğer cezalandırılmazsa asla durmayacaktır."

"AB yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, saldırıyla ilgili açıklamada bulunarak, "AB yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor" dedi.

Roketin üzerindeki not dikkat çekti

Rusya'nın fırlattığı Tochka-U füzesinin parçaları kent merkezinde görüntülendi. Roketin üzerindeki 'çocuklarımız için' yazısı dikkat çekti.

Saldırı sonrası Ukrayna'ya yardım: S-300 hava savunma sistemi gönderdiler
Jurnal.ist

Tren istasyonunu vuran Rusya'dan savunma: Silahları vurduk
Jurnal.ist