Ukrayna'dan mayınlarla ilgili açıklama: Deniz kuvvetlerimize kayıtlı değil, sorumluluk Rusya'nın

HABER MASASI
Abone Ol

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 26-28 Mart'ta Türkiye ve Romanya'da görülen deniz mayınlarının 2022 yılı başı itibarıyla Ukrayna Deniz Kuvvetleri'ne kayıtlı olmadığının tespit edildiğini bildirdi.

Karadeniz açıklarında tespit edilen iki serseri mayın, Türkiye'yi bir hayli tedirgin etti. SAS timleri tarafından etkisiz hale getirilen mayınlarla ilgili açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin yanı sıra Romanya'da da görülen mayınlardan Rusya'yı sorumlu tutarken, bunların deniz kuvvetlerine kayıtlı olmadığını vurguladı.

"Ukrayna'yı itibarsızlaştırmak istiyorlar"

Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Rus askeri kuvvetlerinin, 2014 yılında Ukrayna'nın Sivastopol kentini geçici işgali sırasında ele geçirdiği deniz mayınlarını kullanarak, uluslararası ortaklar nezdinde Ukrayna'yı kasten kışkırtmaya ve itibarsızlaştırmaya çalıştığı ifade edildi.

Açıklamada, Rusya'nın tüm Karadeniz'de, Azak'ın yanı sıra Kerç ve Karadeniz boğazlarında kasıtlı olarak deniz mayınlarını, her şeyden önce sivil nakliye ve denizdeki insan yaşamını tehdit eden fiili ayrım gözetmeyen eylem silahlarına dönüştürdüğü belirtildi.

"Sorumluluk Rusya'nın"

Ukrayna'ya karşı geniş çaplı savaş başlatan Rusya Deniz Kuvvetlerinin, sivil gemileri ele geçirip imha etmenin ve Ukrayna'yı denizden bombalamanın yanı sıra, deniz mayınlarını yeni bir "korsanlık yöntemi" olarak kullandığı ifade edilen açıklamada, sürüklenen mayınların kullanımı ve bunların öngörülemeyen sonuçlarının sorumluluğunun yalnızca Rusya Federasyonu ve donanmasına ait olduğu vurgulandı.

Mayınlar nasıl imha ediliyor?
Boğazda görülen mayınlar nasıl imha ediliyor?
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Odessa açıklarına bırakılan deniz mayınlarının bazıları Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na kadar geldi.
İğneada açıklarına ulaşan serseri mayının patlaması durumunda büyük bir felaket oluşabileceği biliniyor.
Peki, mayınlara kim müdahale ediyor?
Boğazda gemi trafiğini tehdit eden mayınları SAS yani Sualtı Savunma Timleri imha ediyor.
Mayınların birkaç farklı şekilde imha edildiğini söyleyebiliriz. Su altında yeri belirlenen mayın SAS komandoları tarafından patlayıcı bağlanarak ya da Sualtı robotları tarafından infilak ettiriliyor.
Özel bir bölgede ise nadir olarak suyun altında SAS Komandoları patlatmadan, mayını etkisiz hale getirip zararsızca bölgeden uzaklaştırıp müdahale ediyor.
Ama bu serseri mayınlar yüzeyde oldukları için Sualtı robotları çok sık kullanılamıyor. Burada SAS komandoları yine yerine göre patlayıcı bağlayıp patlatıyorlar ya da etkisiz hale getirip güvenli bölgede imha ediyorlar.

Zelenski'den İstanbul'daki müzakere sonrası ilk açıklama: İzlenimler pozitif
Jurnal.ist