Uluslararası piyasalar tarım dışı istihdamı fiyatlıyor

UĞUR NAZİLLİ
Abone Ol

Piyasalar ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisini analiz ediyor.

Asya hisse senetleri, Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamaması ardından, sekiz haftanın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi ve yüksek getirili para birimleri dolar karşısındaki kazançlara öncülük etti. HTBloomberg'in haberine göre; Ham petrol üreticileri MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki kazançlara öncülük etti. Hong Kong Hang Seng Endeksi, bir yılın zirvesine tırmandı. Güney Kore Wonu iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı ve Yeni Zelanda Doları, kazançlarını dördüncü güne taşıdı. Yen, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı'nın açıklamalarıyla yükseldi. Petrol fiyatları, dünyanın en büyük iki üreticisinin üretimi kontrol altına alma yönünde kesin önerilerde bulunmaması üzerine düşüş kaydetti. Kanada, Hindistan ve ABD'de finansal piyasalar, Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı olacak.

ABD'de Cuma günü açıklanan Ağustos ayı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasına karşın, Temmuz ayı verisinin yukarı revize edildi ve yatırımcılar hala Eylül ayında faiz artırımına gidilebileceğini düşünüyor. Vadeli işlemler piyasasında Eylül ayı faiz artırımı, Perşembe günü yüzde 34 ihtimal ile fiyatlanırken, geçtiğimiz haftayı yüzde 32 ihtimal ile tamamladı. Eylül ayı faiz artırımı ihtimali verinin açıklanmasının ardından yüzde 20 seviyelerine kadar gerilemişti.

Bank of Singapore Ltd. döviz stratejisti Sim Moh Siong, “İstihdam verisinin yorumu biraz karışık, beklentileri yakalayamadı ama çok kötü değil ve işsizlik oranını sabit tutmak için gerekli mikltarın kesinlikle üzerinde. Ben, Fed'in sıkılaştırması riskine karşı hala temkinliyim” dedi.

Çin'de Pazartesi günü açıklanan hizmet PMI verisi Ağustos ayında tırmandı. BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, Tokyo'da gerçekleştirdiği bir kobuşmasında parasal teşvik paketini göz ardı etti ve mevcut politika araçlarının gerektiği zaman genişletileceğinin altını çizdi. G20 ülkelerinin liderleri Hangzhou, Çin'de gerçekletirilen yıllık zirvede bir araya geldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saatiyle 12:53'te yüzde 1.4 yükseldi. Hang Seng Endeksi yüzde 1.7 arttı ve Japonya Topix Endeksi, Cuma günü gerileyen yenin ihracatçıları desteklemesiyle, yüzde 1 yükseldi.

Doların 10 önemli para karşısında değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, son seasta yüzde 0.1 yükselmesinin ardından Pazartesi günü yüzde 0.1 düştü. Göstergenin Cuma günkü kayıpları, geri almadan önce istihdam verisinin ardından yüzde 0.5'e kadar tırmanmıştı.