Uluslararası turizmde COVID-19'un ezici etkisi

HABER MASASI
Abone Ol

Dünya Turizm Günü , her yıl 27 Eylül'de “uluslararası toplumda turizmin önemi ve sosyal, kültürel, politik ve ekonomik değeri konusunda farkındalık oluşturmak” amacıyla kutlanmaktadır. Dünya Turizm Günü'nün bu yılki baskısı, turizmin kırsal kalkınmada oynadığı rolü kutlamak ve büyük şehirlerin dışında fırsatlar sağlamak anlamına gelirken, resmi tema COVID-19 salgınının gölgesinde kaldı ve bu da turizm üzerinde ezici bir etkiye sahip oldu.

Mayıs 2020'de, BM'nin Dünya Turizm Örgütü , koronavirüs salgınının uluslararası turist gelişleri üzerindeki etkisinin ne kadar büyük olabileceğine dair tahminler yayınladı . Üç senaryodan en olumlu olanı, seyahat kısıtlamalarının Temmuz ayında kaldırılacağını varsaydı. Uluslararası seyahatin hala ciddi şekilde kısıtlanmış olması nedeniyle fazlasıyla iyimser olduğu ortaya çıkan bu senaryo altında bile, UNWTO, uluslararası turist girişlerinin bu yıl 2019'a kıyasla yüzde 58 oranında düşmesini bekliyordu.

Küresel olarak yüzde 72 azaldı

2020'nin ilk on ayını kapsayan en son verilere bakıldığında, 2020 için gerçek sonuç muhtemelen Mayıs'ta ana hatlarıyla açıklanan en kötü durum senaryosuna daha yakın olacaktır. Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi, Ocak'tan Ekim'e kadar olan uluslararası turist girişleri, 2019'un aynı dönemine kıyasla küresel olarak yüzde 72 azaldı. 2021'in başında birçok ülke hala yüksek vaka sayılarıyla mücadele ederken, hastalıklı turizm sektörünü yeniden canlandırmak muhtemelen yıllar alacak Milyonlarca insan, özellikle uluslararası turist akınına büyük ölçüde bağımlı olan bölgelerde geçim kaynaklarından korkmaya devam ediyor.