Üniversiteye özel detaylar: 8 adımda tercih rehberi

ADİLE TOPÇU
Abone Ol

Üniversiteye giriş sınavının (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için nispeten daha stresli günler başlıyor.

Binlerce öğrenci hayali olan bölüme yerleşmek için sabırsızlıkla tercih dönemini bekliyor.

Ancak adayların istedikleri üniversiteleri tercih sıralamasına koyarken bazı aşamalara dikkat etmesi ve tercih rehberini buna göre hazırlaması gerekiyor.

Üniversite binlerce gencin hayatını şekillendiren en önemli aşamalardan birisi. Hayali olan bölüme gitmek için sınavda ter döken öğrenciler, üniversite tercihlerini heyecanla bekliyor.

Ancak seçmek istediğiniz bölüm ve üniversiteye dair birçok detaya dikkat etmeli ve ilerisi için pişman olmayacağınız tercihler yapmanız gerekiyor.

0. Üniversite tercih döneminde yararlanabileceğiniz burs imkanlarına mutlaka bakın
Üniversite hayatı boyunca, pek çok öğrenci burs ya da kredi alıyor. KYK burslarının yanı sıra, pek çok vakıf da üniversite öğrencilerine burs imkanı sağlıyor. Özellikle tıp ya da mühendislik bölümünü tercih edecekler için pek çok vakfın burs imkanı mevcut. Ayrıca bazı üniversiteler de başarılı öğrencilere başarı bursu veriyor.
0. Okulun bulunduğu ildeki ulaşım ve yaşam imkanlarını iyice araştırın

Seçtiğiniz üniversitenin imkanlarını iyi araştırın. Fakülteye uzak yurt veya evlere dikkat edin. Eğer ailenizden uzak bir şehirde okumayı düşünüyorsanız o ildeki kira bedellerini ve yaşam koşullarını dikkatlice araştırmanızda fayda var.

0. Üniversite tercih döneminde okulunuzun eğitim imkanlarını ve sosyal faaliyetlerini gözden geçirin

Okulun iyi bir eğitim vermesi kadar, öğrencilerine sağladığı sosyal imkanlar ve yaptığı etkinlikler önemli. Üniversite tercih döneminde tercih edeceğiniz okulun öğrenci kulüplerinin aktif olup olmadığına, yurt dışı ve yurt içi öğrenci değişim programlarının detaylarına ve öğrencilerine sağladığı burs programlarına dikkat edip araştırmanız gerekiyor. 

0. Seçtiğiniz okulun konumuna dikkat edin

Seçmek istediğiniz bölümün hangi kampüste olduğuna dikkat edin. Bazı fakülteler merkezde yer alırken, bazı fakülteler ise şehir merkezine uzak noktalarda konumlandırılabiliyor.

0. Tercih yaparken kendi puanınızdan yüksek olan okulları da tercih listenize ekleyin

Tercih yaparken başarı sıralamanız çok önemli. Bu nedenle kendi puanınızın 20-30 puan üzerindeki yerleri de yazabilirsiniz. Ancak yapacağınız tercihlerde son sıraya yazdığınız okulun bile kazandığınızda üzülmeyeceğiniz bir yer olmasına dikkat edin. 

0. Bölümünüzdeki en iyi okulları araştırın

Seçmek istediğiniz bölüme karar verdikten sonra hangi üniversitede en iyi eğitimin verildiğin araştırın.

Seçtiğiniz bölümde en iyi eğitim veren okulları araştırın ve kendinize tercih yapmak için bir liste hazırlayın. Bölümün derslerine, öğretim veren kişilere, öğrencilerin sosyal faaliyetlerdeki başarısına bakarak okullar arasında bir kıyaslama yapabilirsiniz.

0. Seçeceğiniz bölümün yabancı dile olan önemine dikkat edin

Seçmek istediğiniz bölümün yabancı dil açısından vereceği eğitimi araştırın.  İş hayatına atıldığınızda ekstra bir dil bilmeniz sizi diğer adayların önüne geçirebilir. 

0. Hangi bölümü istediğinize karar verin

Hayatınızı şekillendirecek en önemli adımlardan birisi üniversite dönemi. Bu dönem hayallerinizdeki mesleğe ulaşmak için bir adım olarak biliniyor. 

Hangi mesleği yapmak istediğinize net bir şekilde karar verdikten sonra tercih yapın. İstediğiniz bölümün, istihdam oranlarına, iş ve staj imkanlarına dikkat edin.