Üniversiteye girişte yeni sistemin tüm detayları

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Yekta Saraç yeni sistemle ilgili tüm detayları açıkladı. 18 puan türü 5'e indirildi. Yeni sınavın adı 'Yükseköğretim Kurumları Sınavı' oldu. Temel yeterlilik puanı en az 150 olan adaylar alan programlarını tercih edebilecek. 180 puanı geçenler lisans tercihi yapabilecekken, 200 puandan fazla alanlar bu puanı bir sonraki sene de kullanabilecekler. '15 dakika' kuralı kalkacak mı?

YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın açıklamalarından önemli satır başları şöyle:

"Aksayan tarafları giderecek, öğrenciler üzerindeki stresi azalatacak, daha yalın bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu gerçektir. Lise eğitimi, yükseköğretim de dahil, eğitimin bel kemiğidir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlatıp bitirmeyi planladık.

YÖK Başkanı Yekta Saraç

"18 puan türü süreyi zorlaştırıyor"

Şu an varolan 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreyi zorlaştırmaktadır. Bazı puan türleri arasında akademik farklılık az olarak ortaya çıkmaktadır. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz fakat her bir puan türünde Türkçe ve Matematik katkısı olacaktır. Bu vurgu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına gelmemelidir. Milli eğitim müfredatı esas alınacaktır.

Eğitim ve öğretimdeki her bir değişiklik anne ve babalarının canlarına, yani çocuklarına dokunmak demektir.

YÖK Başkanı Yekta Saraç

Yöntem olarak da tedriciliği esas alıyoruz. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerimizi değiştirmesinler. Yeni düzenleme ile sınavı, öğrencilerimiz, aileleri, rehberleri ve bizler için daha yalın hale getirmeyi planlıyoruz.

Hangi dönem başlıyor? Adı ne olacak?

2018-2019'da sınavın yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır.

Sınav soru sayısı kaç olacak?

Türkçe ve temel matematik sorularından oluşan temel yeterlilik testi birinci oturum. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacaktır. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorularından oluşan test, Cumartesi günü birinci oturumda gerçekleştirilecektir.

İkinci oturum cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir. 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Fen Bilimleri, 40 Sosyal Bilimler soruları olacaktır. Oturumun süresi geçen yıla göre belirlenecektir."

Temel yeterlilik puanı kaç olmalı?

Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleştirilecektir.

Bir sonraki yıl geçerli olabilecek

200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.

YÖK Başkanı Yekta Saraç

İkinci oturum

İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.

Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir.

Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.

18 puan türü 5'e indirildi

Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma çekilmiştir. Temel yeterlilik puanının oluşturulması önemlidir. Türkçe ve matematiğin esas olduğu bir değerlendirme olacaktır. Tek bir puanla meslek yüksek okullarını tercih etmeye izin veren bir sistemdir. Sınav sürelerinde önceki sistemi dikkate alıyoruz ve stres yaşamamaları için gereken süre için uzmanlardan bilgi alıyoruz. Toplamda soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda en olumlu noktasını tespit edeceğiz.

YÖK Başkanı Yekta Saraç

Sınavın saati

Sınavın sahibi olan YÖK olarak ÖSYM Başkanımızla bu hususu masaya yatırdık. Geçen seneki sıkıntılı durumların örnekleri bu sene yaşanmayacak.

Bir takım güvenlik endişeleri var ama bu güvenlik endişesi ile sınav konforu arasında da bir denge tutturmamız lazım. Güvenlik ve sınav konforu arasında bir denge oluşturulacağı hususunu ben ÖSYM Başkanımızdan duydum.

Sınavın başlama saati ayrı bir husus, gelişen olumsuzlukları doğuran gelişmeler başka bir husus. İkinci hususta bir değişiklik olacak diye düşünüyorum.

Temel Yeterlilikler Sınavı'nın iki ana ayağının olması hususu dünyadaki en yaygın kullanılan bir sistemle benzerlik gösteriyor.

YÖK Başkanı Yekta Saraç

Sınavın kısa adı ne olacak?

Sınavın kısa adını da kamuoyu belirlesin. Biz sınavın adının ne şekilde kısaltılacağı üzerinde kafa yormadık."

'15 dakika' kuralında esneme

YÖK Başkanı Saraç'a '15 dakika' kuralı soruldu. Başkan Saraç, daha esnek bir sistemin geleceğinin sinyalini verdi. Saraç, "Yeni sistemde daha esnek olacak" dedi.