Ünlü paraların ilginç detayları

TUNCAY GÜNEŞ
Abone Ol

Dolar’dan Japon Yen’ine en çok kullanılan para birimleri nasıl doğdu hiç merak ettiniz mi? Dolar şuan ki logosuna nasıl kavuştu? Bununla ilgili ilginç detaylar yazımızda…

Dünyada para, dolaşımına girdiğinden bu yana en çok kullanılan ticaret aracı olarak yer almaktadır. Para yalnızca banknot ve madeni nitelikte değil aynı zamanda çek olarak da kullanılır. Dünyanın hiçbir ülkesinde parayı devletler üretmez. Para borç anlamına geldiği için bankalar tarafından müşterilerin borçlanmasıyla üretilir. Her devlette para, basmaya yetkili merkez bankası tarafından kontrol edilmekte olup ticari bankalar aracılığıyla piyasaya sürülmektedir.

ABD Doları



Dünyada en yaygın döviz aracı dolardır. Basılan paranın 2/3'ü ABD dışındadır. Hatta bazı ülkeler doları kendi resmi para birimi haline getirmiştir. Amerikan dolarının simgesinin aslında İspanyol tüccarlarına ait olduğunu biliyor muydunuz? O yıllarda bu İspanyol kökenli para birimi olan “peso"nun simgesi olan Ps harflerini tüccarlar üst üste yazıyordu. 1770'lere gelindiğinde ise bu sembol artık “$"olarak gösterilmeye başlandı ve yeni kurulan ABD'nin para birimi doların da simgesi oldu. Şu anda doları ABD merkez bankası olan FED basmaktadır. En ilginç yanlarından birisi ise üstünde yazılı olan “Tanrıya Güveniyoruz" (In God We Trust) ibaresinin yazılı olması kanunla zorunlu hale getirilmiştir.

Euro



Avrupa birliğinde 19 ülkenin resmi para birimi olan Euro 1970 yılından bu yana çıkarılması düşünülen bir paraydı. 1995 yılında resmen kabul edildi. Euro 1999 yılında dünya finans piyasalarına tanıtılmış ardından madeni para ve banknot olarak 2002'de dolaşıma girmiştir. Sembolü “€"olan Euro Avrupa Merkez Bankası tarafından basılmaktadır. Avrupa'da sermaye piyasasında yapılan işlemler Euro üzerinden olmaktadır. Ayrıca Avrupa birliği üyesi olmamasına rağmen 7 ülkede bu para birimini kullanmaktadır.


İngiliz sterlini



Birleşik Krallığın para birimi Pound, diğer adıyla sterlin dünyada yürürlükte olan en eski para birimi ünvanına sahiptir. Pound aynı zamanda Dolar ve Euro'dan sonra en çok rezerv edilen 3. Para birimidir. En yüksek banknotu ise “50 pound"tur. Sembol'ü “£" olarak kullanılır. Sterlin İngiliz merkez bankası olan Bank of England tarafından basılmaktadır. İlginç olan, bu bankanın Birleşik Krallık içinde sterlin olarak bastığı parayı İngiltere ve Galler bölgeleri resmi banknot sağlayıcısı olarak kullanırken, İskoçya, Kuzey İrlanda gibi bölgelerin resmi banknot sağlayıcısı değildir. Bu bölgelerin paralarını kendi bankaları basmaktadır. Ve yasal olmadığı için İngiltere'deki esnafın bu parayı kabul etmeme hakkı vardır.


Japon yeni



Japonya'nın para biri olan Jen'nin simgesi Japonya'da “" olarak kullanılmadır. Dünya üzerinde en çok rezerv edilen 4. Para birimidir. Jen aslında tarihsel olarak Çin madeni parasına dayanır ve adı Çin para birimi olan “Yuan"dan gelir. Japon Yeni ilk kez Meiji dönemi Japon ekonomisi modernizasyon programı kapsamında öne çıkarılmış ve Yen banknotlarının ihracatı 1872 yılında piyasa sürülerek başlamıştır. Günümüzde Japonya Merkez Bankası tarafından basılmaktadır. Paraların stil, boyut, ağırlık ve bozuk paranın kenarındaki desenlerden kaynaklanan büyük farklılıklardan dolayı, görme bozukluğu olan insanlar için birbirinden ayırt edilmeleri daha kolaydır.