Uzay ve Güneş Sistemi hakkında doğru olduğuna inanılan 8 yanlış bilgi

HABER MASASI
Abone Ol

Uzay ve Güneş Sistemi hakkında her gün bir çok farklı şey duyuyor ve görüyoruz. Ancak bunların bazıları sürekli tekrarlanan yanlışlardan ibaret. İşte acilen doğrusunu öğrenmemiz gereken 8 yanlış bilgi...

Evren ve bizim içinde yaşadığımız Güneş Sistemi, devasa büyüklükleri ve halen keşfedilememiş sırlarıyla insanoğlunu daima etkilemiş ve kendini bu koca kainat karşısında küçük ve çaresiz bir varlık gibi hissetmesine sebep olmuştur.

Fakat insanoğlu Aydınlanma Çağı'ndan itibaren insan aklına güvenirse ve eğer bilimin ışığında yürümeye devam ederse hiç de çaresiz bir varlık değildir. Evrenin sırlarına vakıf olmaya yetkindir. Ama tabii ki insanoğlu yanılabilir olduğunu da kabul etmelidir. Böylece başarıya ulaşmak daha kolay olacaktır. İşte insanoğlunun yanıldığı ve doğrusunu öğrenmesi gerektiği 8 yanlış bilgi;

0. 1- Ay'ın karanlık yüzü vardır

Ay'ın insanlar tarafından görülemeyen kısmı için Ay'ın karanlık yüzü denmiştir. Ancak biz göremediğimiz için o kısım karanlık anlamına gelmiyor. Ay ve Dünya eş zamanlı döndükleri için biz insanlar da Ay'ın diğer kısmını görememekteyiz. Sadece bu!

0. 2- Güneş sarı renktedir

Güneşe baktığımızda sarı, turuncu ve kırmızımsı renkler görürüz ancak Güneş aslında beyazdır. Nasıl mı? Bir ışığın rengini onun sıcaklığı belirler. Güneş'te de ışı dalgaları uzadıkça sarı, kırmızı ışık spektrumlar da uzar ve gözümüze bu şekilde görünür.

0. 3- Güneş bir alev topudur

Güneş'te sanıldığının aksine bir yanma olayı yaşanmaz. Güneş'te yaşanan nükleer bir reaksiyondur. Atom çekirdeklerinde yaşanan olaylar Güneş'in etrafa enerji yaymasına sebep olur.

0. 4- Dünya yaz aylarında Güneş'e daha yakındır

Sıcaklığa sebep olan olgu Dünya'nın Güneş'e yakınlığı değil, eksen eğikliğidir. Dünya'nın eksen eğikliği yaz aylarında Güneş'e doğru olduğu için yaz ayları daha sıcak olmaktadır. Kış aylarında da tam tersi bir durum yaşanmaktadır. 

0. 5- Dünya ve Venüs ikiz gezegenlerdir

Venüs birçok antik kültürde Dünya ile özdeş gezegen olarak tanımlanmaktadır. Bu da Venüs'ün Dünya gibi yaşanabilir bir gezegen olduğu algısı yaratmaktadır. Ancak Venüs'ün gezegeninde insanı anında öldürebilecek birçok zehirli gaz vardır.

0. 6- Uzayda astronot kıyafeti giymeyen bir insan kafası patlayarak ölür

Uzayda geçen bazı Hollywood filmlerinde kaskını çıkaran astronotların kafasının şişerek patladığına dair görüntüler var. Evet kafası patlayabilir, bu doğru ancak asıl ölüm sebebi bu değil, basınçtan dolayı iflas eden akciğerleri, beyni ve kalbidir.

0. 7- Dünya yuvarlaktır

Sakin olun, düz de değil. Dünya, dönüş hızından dolayı zamanla kutuplardan basık, ortalardan şişkin kendine has geoid adı verilen bir şekle sahiptir.

0. 8- Merkür Güneş'e en yakın gezegen olduğu için en sıcak gezegendir

Bir gezegenin Güneş'e yakınlığı ortalama sıcaklığını etkilemez. Görüldüğü gibi Merkür Güneş'e en yakın gezegendir ancak en sıcağı değildir. Merkür'ün ortalama sıcaklığı gün boyunca 420 santigrat iken, en sıcak gezegen Venüs'ünki ise 462 santigrata kadar çıkar.