Uzayda bir ilk: NASA'nın rekor kırmasına sadece 3 gün kaldı

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

NASA'nın 4 aşamalı olarak planladığı X-37B projesi rekor kırmaya çok yakın. NASA projenin başarılı olması için elinden gelen her şeyi yapıyor.

ABD Hava Kuvvetlerine bağlı X-37B uzay aracı sürdürdüğü gizli görevinde rekor kırmak üzere. Uzay aracı 25 Mart'a kadar ayakta kalırsa 674 günlük görev süresini sollayarak bir rekora imza atacak.

Hava Kuvvetleri Sözcüsü AnnMarie Annicelli, mevcut misyonun ne zaman sona erebileceği sorusuna; "Açılış tarihi, programın bu görev için yörünge gösterileri ve hedeflerinin tamamlanmasına bağlı olarak belirlenecek" cevabını verdi. Yörüngesel test aracı olarak bilinen robot X-37B uzay düzlemi ABD Hava Kuvvetleri için dördüncü sınıf görevi yürütüyor. Uzunluğu 8.8 metre ve kanat genişliği yaklaşık 4.6 metre olan bu spesifik uzay aracı, yörüngede uzun ve sınıflandırılmış misyonlar yapabiliyor.

Amerikan Hava Kuvvetleri'nin her ikisi de Boeing tarafından inşa edilen iki X-37B'ye sahip olduğu biliniyor. Bu ikiz araç bugüne kadar dört görev için tasarlandı. OTV-1, 22 Nisan 2010'da gün yüzüne çıktı ve yılın üçüncü haftasında haftasında yörüngede 224 gün geçirdi. OTV-2 projesi ise, 5 Mart 2011'de başladı ve 468 gün uzay yolculuğuna maruz kaldı. OTV-3 mimarisi, 11 Aralık 2012'de başlatıldı ve 674 günden fazla Dünya yörüngesinde kaldı. Mevcut görev olan OTV-4, 20 Mayıs 2015'te başladı ve rekor kırmaya çok yakın. Dört X-37B uçuşunun tamamı Florida'nın Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonundan gerçekleşti.