Uzun ve sağlıklı yaşamla ilgili bilinen doğruları yerle bir eden ölümler

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Çoğu insan sağlıklı yaşamın ya da beslenme şekillerinin insan ömrünü uzatacağını düşünür hatta buna inanır. Fakat bazı ölümler, gerçeğin tam olarak böyle olmadığına iyi bir kanıt olabiliyor.

İnsanların kalori, protein vb. enzimler üzerinden sürdürdükleri beslenme ve sağlıklı yaşam koşulları, sanıldığı gibi uzun yaşama maalesef etki etmiyor.

Sağlıklı beslenmeyle ilgili doğru bildiğimiz tüm yanlışlar
Hayat

Tükettiğimiz besinler, sahip oldukları enzim ve kalorileri sebebiyle birçok sağlık sorununun çıkmasına da sebep olabilir. İşte bu sebeple yediğimiz besinleri belirlerken bu durumlar baş etmen olmalı.

Peki bu duruma dikkat edip kendi beslenme öğretilerini oluşturanlar yok mu dersiniz? Elbette var. Fakat onlar sanıldığının aksine uzun yaşamın değil yalnızca sağlıklı yaşamın formülünü bulmuş durumdalar.

Haydi gelin şimdi o isimlerden bazılarına bakalım:

Sağlıklı beslenme

Dr. Clive McCay

Dr. Clive McCay

Dr. Clive McCay, kalori azaltılması konusunda yıllarca fareler üzerinde deney yapmış bir bilim insanı. O, neredeyse aç yaşayan farelerin, beslenen farelere göre gittikçe gençleştiğini fark ediyor. Bu tespiti aynı zamanda, insan ömründe 130 yıla tekabül ediyor. “Beslenme Araştırmalarının Tarihi Üzerine Notlar” eseriyle beslenme tarihine damgasını vuran bir kitap yazan Dr. Clive McCay, tüm bu uzun yaşam çalışmalarına rağmen 69 yaşında vefat etti.

Euell Gibbons - Adelle Davis

Euell Gibbons

Tıpkı McClay gibi sağlıklı yaşam mücadelesi dönemi içerisinde erken yaşta vefat eden 2 bilim insanı var. Biri, “Yabani Kuşkonmazın Peşinde” kitabını yazan ve yüzbinlerce insana yabani bitkilerden oluşan bir diyet tavsiye programını öneren araştırmacı Euell Gibbons. Gibbons öldüğünde 64 yaşındaydı.

Adelle Davis

Bir diğer isim ise Adelle Davis. Davis, “Doğru Yiyelim ki Fit Kalalım” kitabının yazarıydı. O, nişastalı gıdalardan uzak durulması gerektiğini savunan ilk beslenme uzmanlarından biri olarak da tanınmaktaydı. Davis öldüğünde 70 yaşındaydı.

Nathan Pritikin

Nathan Pritikin

Kendi adını taşıyan “Pritikin Programı” kitabında diyet ve egzersiz tavsiyelerini toplayan; yağlara, yumurtaya karşı tam tahıllı ekmek ve makarnayı şiddetle savunan bir bilim insanı olan Nathan Pritikin, tüm bu hassas çalışmalarına rağmen öldüğünde 69 yaşındaydı.

Robert Atkinsise

Robert Atkinsise

Pritikin'in tam tersi bir yaşam tarzına sahip olan Atkinsise, karbonhidratı azaltan, protein ve yağ sever ‘Atkins diyeti’nin mucididir. Atkinsise öldüğünde 72 yaşındaydı.

Michelle Montignac

Michelle Montignac

Bir döneme damgasını vuran Montignac diyetini hayatımıza kazandırmış olan bilim insanı Michelle Montignac, bu anlamda önemli olan bir diğer kişi. Montignac, 66 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Sağlıklı yaşam ve uzun yaşama orantısı

Gülse Birsel

Bu konu; senarist ve köşe yazarı Gülse Birsel'in köşesine de konu oldu. O, yazısında yer verdiği bu konuda sağlıklı yaşam ve uzun yaşam denkleminin aynı orantıda olup olmadığı konusuna değindi.

Peki tüm bu örneklere bakınca, gerçekten de bir orantı var demek söz konusu mudur?

Son söz:

Sağlıklı beslenme

Tüm bu ölümlerin metabolizma ya da benzeri bir durumla ilgisi bulunmamaktadır. Bu ölümlerden elde edilebilecek genel kanı; hayatımızda uygulamış olduğumuz sağlıklı beslenme formüllerinin yaşam uzunluğu ile doğru orantılı olmadığıdır.