'Vahşi melez' şüphesi büyük korkuya neden oluyor

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

İstanbul’un Silivri İlçesi’nde Istranca Ormanı’na yakın bölgedeki Beyciler ve Büyükçavuşlu’da bulunan at çiftliklerine dadanan vahşi hayvanlar, insanları korkutuyor.

İstanbul’un Silivri ilçesinde çiftlikteki atlara saldıran, köpekleri ve koyunları parçalayan hayvanlara karşı önlem alan vatandaşlar, nöbet tutuyor.

10 gün önce başlayan saldırılar, salı gecesi de tekrarlandı. Köylülerin kurt olduğunu iddia ettiği hayvanlar, bir manda ile 4 koyunu parçaladı.

Bölgede yaşayan köylüler ve çiftlik çalışanları tedirginlik içinde. Yarış atlarının yetiştirildiği çiftlikler ve koyun ağıllarına vahşi hayvanların saldırması, bölgede büyük panik yarattı.

Vahşi hayat uzmanlarına göre, bu mevsimde kurtların yerleşim yerlerine kadar inmesi görülmüş bir şey değil. Uzmanlara göre, saldırıların failleri kurt değil doğaya salınan vahşileşmiş köpekler ya da çakal ve köpeklerin birleşmesinden oluşan melez hayvanlar.

"Bölgede fotokapan kurulması gerekir"

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı( uzmanlarından Veteriner Ahmet Emre Kütükçü, bakılamayan köpeklerin ormanlık alanlara bırakıldığının bilindiğini belirterek ilginç bir şüpheyi gündeme getiriyor: “Bu köpekler birkaç nesil sonra zamanla ‘kurt atası’ gibi davranmaya başlayabiliyorlar. Yani 1500 yıl öncesine dönüyorlar. Köylünün kurt zannettiği şey vahşileşmiş köpek olabilir. Ya da ormanlık alanda yaşayan çakal ve köpeklerin birleşmesinden oluşan melez yavrulardan şüpheleniyoruz. Bu melez yavrular da davranış olarak anormal hareketlere girebilir. Köpek ve çakalların yaşam alanlarının yok olmasından kaynaklı bir durum. Öncelikle saldırgan hayvanların tespit edilmesi, bölgede fotokapan kurulması gerekir.”

"Terk edilen bir köpek, ortalama 3-4 nesil sonra değişir"

Veteriner Kütükçü, vahşi köpeklerle ilgili şu bilgileri verdi: “Çakal ve terk edilen köpeklerin birleşmesinden melez bir ırk ortaya çıkar. Bu melezler dış görünüşünü çakaldan alır. Davranışları ise iki cinse de benzer. Çakaldan avlanmasını, köpekten de cesareti alır. Davranışları kestirilemez. 2000’li yıllarda ABD’de yaşanan bir olayda, koşu yapan bir kişiye böyle bir hayvan saldırdı. Birkaç kişinin yaralandığı olayda saldırgan hayvan incelemeye alındı. Sonuç olarak hayvanın melez olduğu ortaya çıktı. Terk edilen köpekler aç kalıp sürü halinde avlanmaya başladıklarında değişim başlar. Terk edilen bir köpek, ortalama 3-4 nesil sonra değişir. Bir köpeğin doğadaki ömrü ortalama 6 yıl desek, 25-30 yıl içerisinde değişim gerçekleşmiş olur.”

Kaynak: Habertürk/Hasan Örnekoğlu