Vikipedia Peygamberimiz Hz.Muhammed'i tasvir etme inadından vazgeçmiyor

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

Herkesin kendi düşünce ve düzeltmeleriyle katkıda bulunduğu 'internetin özgür ansiklopedisi' sloganını kullanan Wikipedia, Hz. Muhammed ile ilgili maddede peygamberimize ait tasvirleri kullanmakta inat ediyor.

Wikipedia, peygamber efendimizle ilgili 5 tasviri İngilizce maddesinde, 1 tasviri ise Türkçe maddesinde yayınlamaya devam ediyor. 'Muhammed' adlı maddede yer alan tartışma kısmında, kullanıcıların bu 'engele' yoğun tepki gösterdiği görülüyor. Fakat Wikipedia yönetimi, kararından vazgeçmeyerek adeta 'sansür' uyguluyor. Bu kararını 2008 yılından bu yana devam ettiren Wikipedia yönetimine o dönem yoğun tepki gösterilmiş, yoğun e-posta yağmuruna tutulmuş ve karikatür ile tasvirlerin kaldırılması için imza kampanyası başlatılmıştı.

Wikipedia, herkesin düzenleme yapabileceği bir sanal ansiklopedi olarak biliniyor ve bunu slogan olarak da kullanıyor; fakat site yönetimi, kullanıcılar tarafından geliştirilen sözlüğün ilgili maddesini düzenleme yapmaya karşı kapatmış durumda. Bu engel dolayısıyla kullanıcılar Muhammed maddesindeki resimleri silemiyor. Bu da 'sansür' vurgusu yapan site yönetiminin kullanıcılarına açıkça sansür uyguladığını gösteriyor.

Peki Peygamber efendimiz hangi sembollerle temsil edilebilir?

İslamiyet dininde resim, heykel veya karikatürle tasvir edilecek kişinin beşeriyetten uzaklaştırılabileceği düşüncesiyle Peygamber efendimiz hiçbir zaman resmedilmedi ve heykeli yapılmadı. Peygamber efendimizi Çağrı filminde olduğu gibi hiçbir şekilde göstermemek ve sesinin duyulmamasını sağlamak en iyi yöntem. Ancak gül de İslam Dünyasında peygamber efendimizi temsil eden en güzel sembollerden biri. Çünkü gül; Peygamberimiz (sav)'in, Peygamberimize (sav) duyulan muhabbetin sembolüdür. Peygamberimize (sav) bir an muhabbetini kaybeden imanını kaybedeceğinden, yani Peygamberimize (sav) muhabbet duymak ile iman çok yakından alakalı olduğundan, gül aynı zamanda iman hayatımızın da sembolü sayılır.