Yapay zekâ panikletti: Klarneti silah sandı, okulu kilitledi!

HABER MASASI
Abone Ol

ABD’nin Florida eyaletindeki Lawton Chiles Ortaokulu, yapay zekâ destekli güvenlik sisteminin verdiği silah alarmı sonrası acil olarak kapatıldı. Otomatik kilitlenme sürecinin başlatıldığı olayda, alarmın bir öğrencinin taşıdığı klarnetin silah olarak algılanmasından kaynaklandığı anlaşıldı.

ABD’nin Florida eyaletinde yer alan Lawton Chiles Ortaokulu’nda yapay zekâ tabanlı güvenlik sistemi, geçen hafta silah tespiti yaptığı gerekçesiyle kırmızı alarm verdi. Alarmın ardından okulda otomatik kilitlenme prosedürü devreye sokuldu ve öğrenciler sınıflarda bekletildi.

Yapay zekâ alarmı nasıl tetiklendi?

Yetkililerin verdiği bilgilere göre alarmın nedeni, bir bando öğrencisinin elinde taşıdığı klarnetti. Yapay zekâ destekli gözetim sistemi, müzik aletini ateşli silah olarak değerlendirdi ve okul genelinde acil durum kodu uygulandı.

Okul yönetiminin yetkisi yoktu

Yerel basına yansıyan bilgilere göre alarm verildiği anda süreç tamamen otomatik ilerledi. Okul yöneticilerinin, yapay zekâ tarafından başlatılan kilitlenme kararını durdurma ya da erteleme imkânı bulunmadı. Prosedür gereği güvenlik birimleri bilgilendirildi ve polis ekipleri hızla okula sevk edildi.

Polis müdahalesi ve bilgilendirme

Kısa sürede yapılan kontrollerde herhangi bir tehdit unsuru olmadığı belirlendi ve kilitlenme uygulaması sona erdirildi. Polis, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, kırmızı kodun yalnızca tedbir amaçlı devreye alındığını ve öğrencilerin hiçbir aşamada tehlike altında olmadığını duyurdu.

Okuldan velilere mesaj

Okul müdürü Dr. Melissa Laudani, velilere gönderdiği bilgilendirmede okulun çok katmanlı bir güvenlik altyapısına sahip olduğunu belirtti. Mesajda, bir öğrencinin müzik aletini silahı çağrıştıracak biçimde taşımasının alarmı tetiklediği ifade edildi.

Film sahnelerini aratmadı! Gecenin bir yarısı uçak çaldı: Ölümle burun buruna geldi
Jurnal.ist