Bilim insanlarından tarihi keşif: Yaşlanma süreci yavaşlatılabilir mi?

HABER MASASI
Abone Ol

Basel Üniversitesi’nden bilim insanları, bazı gıdalarda bulunan moleküllerin hücreler üzerindeki etkisi sayesinde yaşlanma sürecinin yavaşlatılabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, dengeli beslenmenin yaşlanmayı geciktirdiğini ve bazı besin öğelerinin hücre sağlığını koruduğunu tespit etti.

İsviçre'deki Basel Üniversitesi'nden bilim insanları, bazı gıdalarda bulunan besin moleküllerinin hücrelerde "hafif stres" oluşturduğunu ve bunun yaşlanma sürecini yavaşlatarak hücre sağlığını desteklediğini keşfetti.

Bilim insanlarına göre, bu biyolojik stres sayesinde hücreler koruma mekanizmalarını devreye sokuyor.

Araştırmada mikroskobik bir solucan türü olan Caenorhabditis elegans kullanıldı. Diyetlerinde bulunan belirli RNA moleküllerinin, bu solucanların yaşlandıklarında bile canlılıklarını korumasına yardımcı olduğu belirlendi.

Profesör Anne Spang, “Bu moleküller, yaşlanma ve hastalıklarla ilişkilendirilen zararlı protein birikimlerinin oluşumunu engelliyor,” dedi.

Araştırmanın sonuçları, Nature Communications dergisinde yayımlandı.

Dengeli beslenmek yaşlanma sürecini yavaşlatıyor mu?

Vücut, yaşlandıkça bozulmuş proteinleri giderme kapasitesini kaybediyor. Bu birikim, hücrelerde hasara yol açarak Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının gelişimine zemin hazırlıyor.

Araştırmacılar, dengeli beslenmenin yaşlanma sürecini yavaşlattığını ve bazı besin öğelerinin hücre sağlığını koruduğunu tespit etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ateşkes açıklaması: Büyük memnuniyet duyuyorum
Jurnal.ist

Bakterilerde bulunan çift zincirli RNA molekülleri, solucanların sindirim sistemi tarafından emilerek hücre içi kalite kontrol sistemlerini aktive ediyor.

Çalışmanın başyazarı Emmanouil Kyriakakis şu ifadelerde bulundu:

  • “Bu hafif stres durumu, vücudun protein hasarına karşı daha dayanıklı olmasını sağlıyor."

Otokaji harekete geçiyor

Besinlerden gelen bu uyarı, hücrelerin kendi kendini temizleme süreci olan “otokaji”yi harekete geçiriyor. Bu mekanizma, zarar görmüş proteinleri parçalayıp geri dönüştürerek hücre yaşlanmasını yavaşlatıyor.

Kyriakakis, “Bağırsak yalnızca yerel değil, tüm vücutla iletişim kuruyor. Koruyucu etki sadece sindirim sisteminde değil, kaslarda ve diğer organlarda da gözlendi,” diye ekleme yaptı.

Bazı gıda bileşenleri vücudun kendi koruma mekanizmalarını uyarabiliyor

Dengeli beslenen solucanların yaşlandıklarında daha canlı ve sağlıklı kaldıkları gözlemlendi. Diyet yoluyla alınan RNA moleküllerinin, tüm organizmada sistematik bir stres tepkisi yaratarak yaşa bağlı protein birikimlerini engellediği belirlendi.

Spang şu ifadelerde bulundu:

  • “Bazı gıda bileşenleri vücudun kendi koruma mekanizmalarını uyarabiliyor. Yani az miktarda stres aslında yararlı olabilir."

Araştırmacılar, bu etkinin insanlarda da benzer sonuçlar doğurup doğurmayacağının henüz net olmadığını vurguluyor. Ancak şimdiden bir gerçek açık: Ne yediğimiz, nasıl yaşlandığımızı şekillendiriyor.

Sel ve su baskınlarına dikkat! Meteoroloji 8 ili uyardı: Kuvvetli sağanak geliyor
Jurnal.ist