Yeni torba yasa tasarısında neler var?

HABER MASASI
Abone Ol

Meclis'e sunulan yeni torba yasa tasarısı birçok alanda değişiklik ve kapsamlı düzenlemeleri içeriyor.

Tasarı içerisinde, şehit yakınlarına yapılacak yardımlardan iş dünyasında yapılacak yeni teşviklere kadar birçok konu var.

İşte, Hükümet'in Meclis'e gönderdiği yeni torba yasa tasarısının ayrıntıları:

  1. Türkiye Varlık Yönetimi Anonim Şirketi kurulacak.
  2. Şehitlerin eş ve çocukları ÖTV'siz (Özel Tüketim Vergisi) araç alabilecek. Eğer eşi veya çocuğu yoksa bu hak anne ve babasına kalacak. Bu hak daha önceden engelli yakınlarına da sağlanmıştı.
  3. Şehir içinde ulaşım aracı olarak kullanılan (taksi, dolmuş, otobüs, minibüs vs.) eski araçlarını yenilemek isteyenler 30 Haziran 2017'ye kadar bunu yaparsa ÖTV'den muaf olacaklar.
  4. İş dünyasında, bazı devlet desteklerinde "stratejik yatırım” şartı kalkacak. 500 milyon lira olan yatırım şartı 50 milyon liraya düşürülecek.
  5. Ekonomi koordinasyon kurulu kararına göre bazı projeler kurumlar vergisi haricinde tutulabilecek.
  6. Terörden ya da yardımdan dolayı görevden alınan belediye başkanları yerine illerde İçişleri Bakanı, ilçelerde vali atama yapacak.
  7. Cep telefonunda uygulanan eklenen 40 liralık asgari maktu özel tüketim vergisi, 160 liraya çıkarılacak.
  8. Atatürk Orman Çiftliği'ne belediye tarafından park ve hayvanat bahçesi yapılabilecek. Burada ziyaretçi için yapılacak yapılar kültür ve tabiat varlıklarını koruma yasası ve diğer mevzuattaki kısıtlamalara tabi olmayacak. Ankara Büyük Şehir Belediyesi, buraya yapılan alan içindeki işletmeleri üçüncü şahıslara 29 yıl süreyle kiralayabilecek.
  9. 2B arazilerinin satışı ile ilgili 6 aylık bir ek süre verilecek.
  10. Kısmi süreli ve ev hizmetlerinde çalışanlar, 30 günden eksik günleri için genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılacak.
  11. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına hizmet gerekleri ve ihtiyaca göre nöbet görevi verilebilecek.