Yeşilçam filmlerinde hafızalara kazınan müzikler

HABER MASASI
Abone Ol

Yeşilçam sinemasında hafızamızda derin iz bırakan müziklerin bestecileri ve duyduğumuzda gözümüzde canlanan filmler...

Filmlerde müzik kullanımı çok önemli bir olgu. Öyle ki, Yeşilçam'da bunun en güzel örneğini teşkil ediyor. Kimi zaman bizi hüzünlendiren, kimi zaman sevindiren müziklerin o müziği duyduğumuzda filmlerin sahneleri hafızamızda canlanıyor. İşte Türk sinemasında hafızamıza kazınan müziklerin bestecileri ve hafızamızda canlanan filmler;
1. Özdemir Erdoğan-Gurbet
Özdemir Erdoğan, Türk müzisyen, besteci ve şarkı yazarı. Erdoğan'ın; Sevdim Seni Bir Kere, İkinci Bahar, Pervane, Baharda Kuşlar Gibi, Küçük Bir Aşk Masalı, Karlı Kayın Ormanında, Kim Bilir, Bebek, Elif dedim be dedim, Aşkın Tortusu Kalır, Paranın Ne Önemi Var, Bir Garip Yolcu, Samanyolu, Fahriye Abla, Duyduk Duymadık Demeyin, Bu Son Olsun, Deniz Ve Mehtap, Sensiz Saadet, Herkes Kendine Benzer, Dağlar Dağlar gibi birçok parçası bulunmakta. Şüphesiz Türk sinemasında hatırladığımız, hepimizin hafızasında yer eden çok önemli bir film müziği var. Kemal Sunal'ın başrolde olduğu 'Çöpçüler Kralı' filmi. İstanbul'un 1970'lerdeki yapısını ortaya koyan Özdemir Erdoğan, yıllar geçsede eskimeyecek bir parça bıraktı.
2. Fecri Ebcioğlu-Zengin Olsaydım
Fecri Ebcioğlu, Türk aranjör, besteci, şarkı sözü yazarı, şarkıcı, Dj ve eski kaleci gibi birçok vasfı buluyor. Ebcioğlu'nun, Türk sinemasında önemli filmlerde besteleri bulunmakta. Bunlardan biri de 1970 yılında çekilen 'Ah Müjgan Ah' Sadri Alışık ve Esin Püsküllü'nün başrollerini paylaştığı film Türk sinema tarihinin önemli yapıtlarından biri. Müziği dinlediğinizde Hüsnü'nün, Müjgan'ın karşısında seslendirdiği sahne aklınızda canlanacak.
3. Cahit Oben-Canım Kardeşim
Cahit Oben, Türk besteci, şarkıcı ve söz yazarı. Oben, Kemal Sunal'ın oynadığı filmler dışında öyle bir filme müzik yaptı ki bu film müziği her sinema izleyicisinin yüreğini burktu. Her hangi bir yerde bu müziği duyduğunuzda neşeli olduğunuz anda bile Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Kahraman Kıral'ın oynadığı 'Canım Kardeşim' filmi hafızanıza gelir. Kanser bir çocuğun, hayatta tek isteğinin televizyonunun olması olan bir film. Türk sinemasının en iyi dram filmlerinden birinin müziğinin sahibi Cahit Oben.
4. Cahit Berkay-Selvi Boylum Al Yazmalım
Moğollar isimli müzik grubunun kurucusu Cahit Berkay, Türk sinemasında çok filme müzik yaptı bunların arasında şüphesiz ilk akla gelenler Kadir İnanır ve Türkan Şoray'ın usta oyunculuk sergilediği 'Selvi Boylum Al Yazmalım' filmiydi. Tabi ki Moğollar grubuyla yaptığı 'Devlerin Aşkı' filmini de es geçmemek lazım. Cahit Berkay; Selda Bağcan ,Cem Karaca ve Ali Rıza Binboğa gibi usta isimlerle de çalıştı.
5. Belkıs Özener-Sevemedim Karagözlüm
Belkıs Özener'in Yeşilçam filmlerinde çok ayrı yeri vardır. 1960-1980 arasında çoğu filmin müziğinde Belkıs Özener'in etkilerini görmek mümkündür. Özellikle Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik'in oynadığı filmlerin çoğunda müzikleri Özener yapmıştır. Bu filmler arasında 'Kara Gözlüm' filmi unutulmaz filmler arasındadır. Atıf Yılmaz'ın yine Kadir İnanır, Türkan Şoray ikilisinden mükemmel oyunculuk aldığı film Türk sinema tarihinin etkileyici filmleri arasında yer almaktadır.
6. Cem Karaca-Resimdeki Gözyaşları
Liste her ne kadar Yeşilçam filmleri üzerine olsa da Cem Karacanın da bu listede yer alması gerektiğini düşündük. Cem Karaca, rock müzik sanatçısı, besteci, tiyatrocu, sinema oyuncusu. Karaca; Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar ve Dervişan gibi gruplarda müzik yaptı. Türkiye'de rock müziğin sağlam, kült bir yapısının olması Cem Karaca'ya bağlıdır. Cem Karaca dediğimizde çoğu parçası hafızamızda canlansa da Resimdeki Gözyaşları'nın ayrı bir yeri vardır. Okan Bayülgen ve Müjde Ar'ın başrolde oynadığı 'Ağır Roman' filminin müziği olarak yer alan bu parça çoğumuzun hafızasında filmle birlikte yer etmiş durumda.
7. Füsun Önal-Ah Nerede Vah Nerede
Füsun Önal, şarkıcı, yazar, oyuncu ve fotoğrafçılık gibi birçok şekilde kendini geliştiren sanatçı kişiliğiyle ön plana çıkan biri. Füsun Önal, Türk sinemasında 'Oh Olsun','Senden Başka','Alo Ben Füsun' parçalarıyla ödüller almıştır. Füsun Önal'ın müziğini yaptığı 'Ah Nerede' filmi ise müziğiyle filmin önüne geçmiştir. Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu'nun başrollerini paylaştığı film Türk sinemasındaki keyifli yapımlardan biridir.
8. Cahit Oben-En Büyük Şaban
Cahit Oben'in, Kemal Sunal filmlerine de müzik yaptığını belirtmiştik. Bu müziklerden birini de Oben, 'En Büyük Şaban' filmine yapmıştı.