Yıllardır merak edilen gizem çözüldü: Öldükten sonra bilincimizi kaybeder miyiz?

HABER MASASI
Abone Ol

İnsanların öldükten sonra tekrar hayata döndürülmesiyle ilgili çalışmalar yapan bir araştırma ekibi, öldükten sonra insanın bilincinin kaybolup kaybolmadığıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı.

Biz insanlar olarak kendimizi, dünyayı, çevremizi ve evreni bilinç sayesinde algılayabiliyor ve anlamlandırabiliyoruz. Yaşanan olası bir bilinç kaybında ise, hiçbir şeyi algılamamız ve tanımamız mümkün olmadığı için bilincimiz tekrar yerine gelene kadar deyim yerindeyse boşuna yaşamış oluyoruz. Peki insan yaşamı için en önemli mihenk taşlarından biri olan bilinç, ölümden sonra da işlevini sürdürebiliyor mu?

Bu konuyla ilgili çeşitli araştırmalar yapan Stony Book Üniversitesi'nden Sam Parina, kalbi durup ölen insanları tekrar hayata döndürmeyi sağlayan 'yaşama dödürme tıbbı' alanında çalışıyor ve duran kalplerin tekrar çalışmasını sağlayarak insanları hayata geri döndürüyor. Bu bağlamda bilinç konusuna değinen Parina, tekrar hayata döndürdüğü insanların bilincini kaybetmeden geri geldiğini ifade ediyor. Parina'nın bu açıklamalarına göre, insanların öldüklerinde bilinçlerini kaybetmedikleri ortaya çıkıyor. Ancak ölümden sonra uzun bir zaman geçtiğinde bilincin kaybolup kaybolmadığı halen gizemini koruyor.

Ayrıca bu durum bilincin beyinde olup olmadığı sorunsalını da gündeme taşıyor. Ölümle birlikte insan beyninde kan akışı kesiliyor ve bütün hücreler işlevini yitiriyor. Buna rağmen bilincin kaybolmaması, bilincin beyinde olup olmadığı konusunda da şüpheler yaratıyor.