Mustafa Ata’nın 60 Yıllık sanatı ‘Askıda’ sergisinde

AYŞEGÜL ARSLAN ÖZŞAHİN
Abone Ol

Bazı sanatçılar vardır, zamanı değil, zamansızlığı resmeder. Mustafa Ata da onlardan biri. 60 yıllık üretim serüvenine yayılan “Askıda / Suspended” koleksiyon sergisi, bir retrospektif olmasının yanında, bir saygı duruşu.

28 Eylül akşamı Şile’deki Anıt Atölye’de açılan sergi, Ata’nın farklı dönemlerinden eserleri, görülmemiş kağıt işlerini ve ilk kez gün yüzüne çıkan vitray çalışmalarını sanatseverlerle buluşturuyor. Serginin küratörlüğünü eşi Gönül Karakan Ata üstlenirken, koleksiyonerlerin katkısıyla hazırlanan seçki sanatçının dünyasına derin bir pencere açıyor.

Sanat ve yaşam iç içe

Anıt Atölye; Ata’nın doğayla, hayvanlarla ve renklerle çevrili yaşam biçimini izleyiciye açıyor. Böylece, fırçanın hareketiyle başlayan yolculuk, yaşamın kendisine karışıyor. Sanatçı, soyut ve figüratif arasında salınan “Askıda” serisinde hem boşluğun özgürlüğünü hem de fırçanın buyruğunu görünür kılıyor.

Görülmemiş eserler

Ata’nın 2014’ten bu yana sürdürdüğü “Askıda” yapıtları, tuvalden kağıda, soyuttan vitraylara uzanan bir deneysel çeşitlilik taşıyor. “Askıda Akışkan Bedenler” başlıklı vitray işleri ise sanatçının üretiminde yeni bir kapı aralıyor.

Sergi, Mustafa Ata’yla birlikte; Gönül Karakan Ata, Ahmet Öktem ve Mustafa İlik’in de emeğiyle, yaklaşık bir yıllık kolektif bir çalışmanın ürünü. Görsel tasarımlardan sergi düzenine uzanan bu birliktelik, sanatın paydaşlarla büyüyen bir yolculuk olduğunu hatırlatıyor.

Ziyaret bilgileri

18. İstanbul Bienali Paralel Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Askıda / Suspended” sergisi, 12 Ekim’e kadar Şile Meşrutiyet Mahallesi’ndeki Anıt Atölye’de görülebilir. Her ziyaretçi, 60 yıllık bir yolculuğun izinde, sanatla yaşam arasındaki o ince çizgide yürümeye davet ediliyor.