Canan Karatay açıkladı: Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir?

Canan Karatay açıkladı: Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir?

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Ramazan günlerinin en önemli öğünlerinden biri de sahurdur. Sahurda yenilen yiyecekler gün boyu bizi tok tutması açısından oldukça önemlidir. Peki Ramazan ayında ne yersek bizi tok tutar? Sorunun cevabı Canan Karatay'da.

On bir ayın sultanı Ramazan İslam aleminde sevinçle karşılanırken, Türkiye'de 17 saati bulacak olan oruç ibadetine vücudu hazırlamak için Prof. Dr. Canan Karatay altın değerinde tavsiyelerde bulunuyor.

İşte sahurda yendiğinde gün boyu tok tutacak besinler!

9. "Yumurta" 24 saat tok tutar

Canan Karatay sahur sofrasının baş tacı olarak yumurtayı gösteriyor. Karatay, "Sahurda yumurta çok önemli. 3-4 yumurtayı tereyağına kırıp sarısıyla birlikte yiyebilirsiniz. Yumurta ve tereyağından aldığınız enerji, sizi 24 saat tok tutabilir" diyor. 

8. "Tarçınlı süt" kandaki şeker dengeler

Tarçın üzerinde yapılan sayısız çalışmanın sonuçları, bir tutam tarçının dahi yemek sonrası insülin tırmanışlarını engelleyip açlıklara son verdiğini gösteriyor.

Karatay'ın önerisine göre; sahurda içeceğiniz 1 çay kaşığı tarçın eklenmiş 1 su bardağı yarım yağlı süt, bir sonraki gün daha rahat oruç tutmanızı sağlayacaktır. 

7. "Zeytinyağı" 72 saat dinç tutar

Sahur sofrasında tuzlu yiyeceklerden uzak durmak gerektiğini belirten Karatay, zeytini bundan hariç tutuyor. 

Prof. Dr. Canan Karatay, sahurda tok tutan yiyecekler listesine zeytin ve zeytinyağının da mutlaka eklenmesi gerektiğini söylüyor. 

Karatay, "Sahurda zeytin ve zeytinyağı yiyebilirsiniz. Yağın verdiği enerji sizi 72 saat götürür. Dinç tutar, başınız dönmez" açıklamasında bulundu. 

6. "Çörekotu" tokluk hissi yaratır

Çörekotu, İçerdiği sağlıklı yağlarla vücutta tokluk hissi yaratır. 

Sahurda bir kase yoğurda ya da salatanıza karıştırıp tüketebilirsiniz.  

5. "Süt" tok tutarak açlık hissini bastırır

Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olması sayesinde, tok tutarak açlık hissini bastırır. Bu yüzden sahurda ve iftarda birer bardak süt tüketmeye özen gösterin. 

4. "Maden suyu" en doğru içecek

Sahurda doğru yiyeceklerin yanı sıra, doğru içecekler de olmalı.

Eğer tansiyon probleminiz yoksa, suyun yanı sıra 1 şişe doğal maden suyu da içmeyi ihmal etmeyin. 

3. "Fasulye" sahur sofrasının baş tacı

Fasulye, tokluk hissi sağlayan bir baklagil türüdür;bu yüzden sahur sofrasında baş köşede yer alabilir. 

2. "Yeşil çay" bedeninizin dostu

Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise, Ramazan'da günde 2–3 fincan yeşil çay içerek kalbinizi ve bedeninizi mutlu edebilirsiniz.

Sindirim sisteminin çalışmasına da yardımcı yeşil çayı, tarçın aromasıyla da zenginleştirebilirsiniz. 

1. "Kefir" sindirim dostu

Sayısız faydası olan kefir, sindirimi ve hazmı kolay en besleyici içeceklerdendir. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı süt ürünüdür. 

Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile bağırsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur; kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler.

M MÜGE VARDAR GZT Editörü

GZT Hayat Kategorisi’nde Sorumlu Editör olarak görev yapıyor. Kadın, sağlık, sosyal medya, popüler kültür, moda konularının yanı sıra; çeşitli markalar için reklam içerikleri üretiyor. Müge’ye müge.vardar@gzt.com adresinden ulaşabilirsiniz.