Ülkemizden zeytin çeşitleri

Ülkemizden zeytin çeşitleri

HABER MASASI
Abone Ol

Kahvaltıların olmazsa olmazı, hemen hemen her yemeğimizde bizimle olan zeytinyağının başrolü zeytin; ülkemizde çeşitliliği en bol tarım ürünlerinden biri. Öyle ki ülkemizin dört bir yanında bambaşka zeytin çeşitleri yetiştirilmekte. Hal böyle olunca da zeytin üretimi ve tüketimi konusunda lider ülkelerden biri olmamıza pek de şaşırmamak gerek.

Tarımsal ürün çeşitliliği konusunda dört bir yanı cennet olan ülkemizde; kahvaltı sofralarını süsleyen, zeytinyağı olarak mutfaklarımızdan eksik olmayan zeytin çeşitlerini tanıma vakti!

Sofralık zeytin çeşitleri, yağlık zeytin çeşitleri, salamura zeytin çeşitleri, dolmalık zeytin çeşitleri derken birbirinden farklı ve lezzetli zeytin çeşitlerini keşfe çıkıyoruz!

Gemlik zeytini

Gemlik zeytini, Marmara bölgesinin ve ülkemizin en kaliteli zeytin çeşitleri arasında yer alır. Sofralık siyah zeytin denince akla ilk gelenlerden biri olan gemlik zeytini, ihracat oranı en yüksek tarım ürünlerinden biridir. Yağlı bir yapıya sahip olduğundan yağlık olarak da kullanılan gemlik zeytini ülkemizde en çok tüketilen zeytin çeşididir.

Ayvalık zeytini

Ege bölgesinin en sevilen zeytin çeşitlerinden biri olan Ayvalık zeytini, yağlık zeytin çeşitlerinden biridir. Bu zeytinden elde edilen zeytinyağı altın sarısı renge sahiptir ve hoş kokuludur. Genellikle yağlık olarak kullanılsa da biraz daha olgunlaştıktan sonra hasat edilen pembeleşmeye başlamış Ayvalık zeytini, sofralık zeytin olarak da kullanılır.

Domat zeytini

Tezgahlarda gördüğümüz biber ile doldurulmuş dolmalık zeytinlerin tümü domat zeytinidir. Etli bir zeytin çeşididir. Domat zeytini genel olarak Manisa ve İzmir çevresinde yetiştirilir.

Erkence zeytini

Yağlık zeytin çeşitleri arasında en sık tercih edilenlerden biri olan erkence zeytini, İzmir'de yetişen en meşhur zeytin çeşitlerimizden biridir. Aslı acı olan bu zeytin denizden esen rüzgarlar sonucu tuzlanarak acılığını kaybeder ve sofralara sofralık zeytin olarak da gelebilir.

Çelebi zeytini

Marmara bölgesinin zeytin türlerinden biri olan çelebi zeytini, sofralık zeytinler arasındadır. Yeşil sofralık zeytinler söz konusu olduğunda akla ilk gelenlerden biri olan çelebi zeytini minik ve küçük çekirdeklidir.

Halhalı zeytini

Ülkemizin en meşhur zeytin çeşitlerinden biri olan halhalı zeytini, Güneydoğu Anadolu'nun en ama en sevilen zeytin çeşidi olarak bilinir. Yeşil kırma zeytin olarak bildiğimiz ve sofralarımıza bu isimle gelen halhalı zeytini; Mardin, Hatay, Gaziantep ve civarlarında yetiştirilir.