Yağ çekmeyen mücver için mutfağa; tüm püf noktalarıyla mücver yapımı

Yağ çekmeyen mücver için mutfağa; tüm püf noktalarıyla mücver yapımı

HABER MASASI
Abone Ol

Yazın tatlı yüzünü göstermesiyle beraber tezgahlara gelen bolluk ve bereketin en leziz örneğidir kabaklar. mücverinden , kabak gratenine, şakşukasından, kabaklamasına nice tarif ile tüm yaz boyu sofralarımızı süsler durur. Lakin bir kabaklı tarif vardır ki gönüllerimizin sultanıdır… O ne mi? Elbette ki mücver. İşte tam da bu sebeple tüm püf noktalarıyla mücver yapımı başlığını atmanın vakti geldi de geçiyor.

‘Lokmacım mücver bizim de yaz sofralarımızın vazgeçilmezi ama yağ çekmeyen mücver için ne yapacağımızı bir türlü bilemiyoruz…’ diyenlerin isyanlarını son verdiren bu yazımızla da bu sevginin hakkını vermeye biz geldik. Mücver tarifi ilk bakışta her ne kadar kolay gözükse de konu mücver yapımına geldiğinde işler biraz karışıyor ve yağını çekmiş mücverler bazen hayal kırıklığı yaşamamıza sebep oluyor.

Yazın da yağlı ve ağır yiyecekler pek de cazip gelmediğinden en sevilen yaz tariflerinden biri olan mücverler asla yağ çekmesin diye, yağ çekmeyen mücverin tüm püf noktalarıyla en lezzetli mücverler bizim mutfaklarımızda pişsin diye Lokmacığınız iş başında.

Kabak mücver yapımının tüm püf noktaları

Kabağın suyunu güzelce sıkın!

Su oranı oldukça yüksek sebzelerden biri olan kabak elbette ki söz konusu kabaklı tarifler olduğunda mutfaklarda bizi en zorlayan gıdalardan biri. Özellikle mücver tarifinde kıvamı tutturmak en zor şeylerden biri olduğundan oldukça sulu kabaklarla mücadele etmenin tek yolu rendelediğiniz kabakların suyunu güzelce sıkmaktan geçiyor. Unutmayın ki kabaklarınızın suyunu ne kadar sıkarsanız pişerken dağılma ve yağ çekme riski o kadar azalır.

Yumurtasız asla!

Mücver yapımında olmazsa olmaz içindeki malzemeleri birleştiren, bütünleştiren bir bağlayıcı faktörü. Yumurta malzemelerinizi bir arada tutmanızı ve mücverlerin dağılmamasını sağlayacak en önemli mücver malzemelerinden biri. Öyle ki yumurtasız mücverlerinizin dağılmama olasılığı yok.

Unun miktarına dikkat!

Azı karar, çoğu zarar mottosu söz konusu mücver tarifi olduğunda unutulması gereken bir nasihat. Mücverin en temel malzemelerinden biri olan un yağ çekmeyen bir mücver yapmak istediğiniz vakit en dikkatli olmanız gereken şeylerden biri. Unun miktarını az tuttuğunuzda pişirme aşamasında dağılma tehlikesiyle burun buruna kalan mücverleriniz, unun miktarını fazla tuttuğunuzda ise ilk lokmanızda buram buram bir un ve yağ tadı almanıza sebep olur. Çünkü un miktarı fazla kaçtığı vakit mücverler yağı çeker.

Peynir seçimi önemli!

Peynir seçimi sadece kahvaltı masalarında değil yemek tariflerinde de son derece önemli. Öyle ki mücverin en temel malzemelerinden biri olan peyniri doğru seçmediğiniz takdirde yer yer yanmış ve oldukça yağlı bir mücver yemeniz çok olası. Mücver yapımında kullanılabilecek en ideal peynir; orta sertlikte bir beyaz peynir veya lor peynirdir. Kaşar peynir ya da çok yağlı beyaz peynirler harcınızın kıvamını etkileyeceğinden mücverlerinizin tadını bozabilir.

Kızartma aşamasına dikkat!

‘Mücverler hazır peki ya pişirme aşamasında nelere dikkat etmeliyiz Lokmacım?’ İşte geldik en önemli noktaya. Yalnızca mücver yapımında değil tüm kızartmalarda tercih edeceğiniz yağ ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağı olmalı. Özellikle pişirdiğiniz şeylerin yağını çekmesinden ve çok yağlı olmasından şikayetçi iseniz sizlere tavsiye edeceğimiz ilk şey kızartma yağınızı zeytinyağı olarak tercih etmeniz olacak.

Yağını süzdürün!

Son olarak ise mücverlerinizi pişirdikten sonra servis etmeye geçmeden önce bir süre havlu kağıt üzerinde yağını süzdürmeniz pofuduk mücverlerinizi afiyetle yemeniz için küçük ama etkili bir dokunuş olacak. Bir süre havlu kağıt üzerinde beklettiğiniz mücverlerinizin fazla yağının emildiğini görünce ne demeki istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.