Dünya Müslüman Alimler Birliği, Tunus'u, siyasî tutukluları serbest bırakarak şeriata saygı göstermeye çağırdı

HABER MASASI
Abone Ol

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve siyasî tutuklular ile dayanışma içinde olunduklarını açıkladı ve Tunus'u, siyasî tutukluları serbest bırakarak şeriata saygı göstermeye çağırdı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği (IUMS), Tunus'taki Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve siyasî tutuklular ile dayanışma içinde olduklarını ifade ederek, Tunus yönetimine, onları derhal serbest bırakmaları çağrısında bulundu.

Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği liderliğindeki yaklaşık 150 İslâm düşünürü, Tunus yönetimine, tutukluları derhal serbest bırakması, onlara özgürlüklerini geri kazandırması, onurlarını koruması ve haklarına saygı duyması çağrısında bulundu.

"Şeriat hukuku" ve evrensel insanî değerler dengesine göre "özgürlük hakkının" insan haklarının temeli ve adaletin özü olduğu vurgulanan açıklamada, bireysel ve toplu özgürlüklerin "şeriat hukukunun temeli ve ulusu inşa etme ve geliştirmenin dayanağı" olduğuna işaret edildi.

Nahda Hareketi, tam 42 yıl önce bugün kuruldu
Mecra

Müslüman Alimler Birliği,

  • Gannuşi ve diğer siyasî tutuklulara yönelik "zulmü" ortadan kaldırmak için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, bu açıklamanın, Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin "Şeriat hukukunun amaçları arasında yer alan insan hakları ve temel özgürlükleri destekleme konusundaki kararlı tutumlarını" ortaya koyduğu vurgulandı.

Açıklamada, başta insan özgürlükleri ve onurunun korunması olmak üzere bu asil hedeflere ulaşmak için ortak eylem ve işbirliğinin önemli olduğunun altı çizildi.

Uluslararası örgütler de çağrıda bulundu

Dünya çapında birçok politikacı ve insan hakları aktivisti Gannuşi'nin serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Geçen ay aralarında Noam Chomsky, Francis Fukuyama ve Burhan Ghalioun'un da bulunduğu 150 akademisyen, Tunuslu yetkililere açık bir mektup göndererek onları demokrasiyi yeniden tesis etmeye ve siyasî tutukluları serbest bırakmaya çağırdı.

Aralarında dünyaca ünlü dilbilimci ve düşünür Noam Chomsky'nin de bulunduğu 150 Batılı akademisyen, geçtiğimiz aylarda Tunuslu yetkililere, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve ülkedeki tüm siyasî tutukluları serbest bırakma çağrısında bulunmuştu.

Tunus'ta siyasî tutuklamalar devam ediyor

Tunus'ta 11 Şubat'tan bu yana siyasîler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş insanlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenleniyor. Bu operasyonlar kapsamında birçok muhalif cezaevine konuldu.

Bir toplantıdaki sözleri nedeniyle "halkı iç savaşa yönlendirmek" suçlamasıyla 17 Nisan’da evine baskın yapılarak gözaltına alınan Nahda lideri Raşid el-Gannuşi de ulusal ve uluslararası arenadaki tepkilere rağmen 48 saatlik polis sorgusunun ardından tutuklanmıştı. Gannuşi tutuklamadan günler sonra, 15 Mayıs'ta, terörle ilgili suçlamalardan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Tunus'ta muhalif Nahda lideri Gannuşi gözaltına alındı ve partinin genel merkezine baskın düzenlendi
Mecra

Gannuşi'nin cezası, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Sid'i eleştirenleri devlet güvenliğine karşı bir komplonun parçası olmakla suçlayan bir kampanya sırasında geldi

Gannuşi'nin liderliğini yaptıpı Nahda Partisi, Sid tarafından feshedilmeden ve hükümeti devirmeden önce, Tunus Meclisi'ndeki en büyük partiydi; Gannuşi de meclis başkanı olarak görev yapıyordu.

Gannuşii, şubat ayından bu yana uluslararası endişe uyandırarak tutuklanan eski üst düzey yetkililer ve iş adamları da dahil olmak üzere cumhurbaşkanının siyasî muhalifleri arasında yer alıyor.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Sid, ülkede bazı siyasîlerin, "devletin güvenliğine karşı komplo kurma" ve "ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar"dan ötürü gözaltına alındığını söylemişti.