Hüsnü Mübarek'in oğullarına siyaset yasağı

HABER MASASI
Abone Ol

Mısır’da temyiz mahkemesi, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in oğulları Alâ ve Cemal hakkında, önümüzdeki 6 yıl boyunca herhangi bir siyasi makam için adaylık yasağı getirdi. Mahkemenin kararında, Mübarek kardeşlerin, hâlen borsada spekülasyon ve kara para aklama suçlarından yargılanmakta oldukları kaydedilerek, bu durumun onların siyasete atılmasının önünde engel teşkil ettiği belirtildi. Alâ ve Cemal Mübarek, geçtiğimiz hafta tutuklanmış, ardından kefaletle serbest bırakılmıştı.

Hüsnü Mübarek ve oğulları, yaklaşık dört yıl boyunca yargılandı.

30 yıllık iktidarının sonunda, 2011’deki halk ayaklanmasıyla devrilen Hüsnü Mübarek, tıpkı oğulları gibi çeşitli suçlardan yargılandıktan sonra, geçtiğimiz yıl beraatına karar verilerek özgürlüğüne kavuşmuştu. Mübarek, iktidarı boyunca Mısır’ı olağan üstü halle yönetmiş, demokratik seçimlerin yapılmasına müsaade etmemişti.

Bugün 92 yaşında olan Hüsnü Mübarek, Mısır'ı 1981'den 2011'e kadar demir yumrukla yönetmişti.

Hüsnü Mübarek’in küçük oğlu Cemal Mübarek, 2011’den önce babasının siyasi varisi olarak görülüyordu. Ülkede, Mübarek’in koltuğunu Cemal’e bırakarak emekliye ayrılacağına dair yaygın bir kanaat bulunsa da, Mısır’da ipleri elinde tutan ordunun, Cemal Mübarek’e sıcak bakmadığı biliniyordu. 2011’in ocak ayında patlak veren halk ayaklanması, ordu yönetimine, Cemal Mübarek’i devre dışı bırakma fırsatını verdi. Babasıyla birlikte gözaltına alınarak mahkemede yargılanan Cemal Mübarek, mahkemenin verdiği son yasakla birlikte, artık siyaset sahnesinden resmen diskalifiye edilmiş oldu.