Irak’ta devlet kanalını kapatma girişimi

HABER MASASI
Abone Ol

Irak’ın başkenti Bağdat ile Şii nüfusun yoğun olduğu güney illerinde hükümet karşıtı protesto gösterileri devam ederken, güney illerinden Zikar’a bir yandan askeri sevkıyat yapılırken, protestocular da devlet kanalı İrakiye TV’yi kapatmak için binaya doğru yürüdü. Protesto gösterilerine Irak Öğretmenler Sendikası’ndan destek geldi. Sendika, ülke genelinde protestolara katılma kararı aldı.

Irak hükümetinin ülkedeki protestoları yatıştırmak için aldığı reform kararlarını yetersiz bulunan protestocular Ekim ayında başlayan protestolarını devam ettiriyor. En şiddetli protestoların devam ettiği başkent Bağdat’ta Hellani Meydanı’nda uyarılara rağmen güvenlik güçleri yine gaz bombası ve gerçek mermi kullandı.

Irak güvenlik güçleri, göstericilere göz yaşartıcı gaz ve sis bombalarıyla müdahale etmeyi sürdürüyor.

Başkentin göbeğindeki meydanda toplanan protestocular güvenlik güçlerinin müdahalesine taş atarak karşılık verirken gaz bombasından etkilenen 15 kişinin hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Aktivistler, güvenlik güçlerinin protestocuları Yeşil Bölge karşısındaki Tahrir Meydanı’nda tutmaya çalıştığını ileri sürdü.

Göstericilerin Yeşil Bölge'ye geçişini engellemek için kurulan barikatın üzerine çıkan protestocular.

Başkentte roket saldırısı

Bağdat’taki protestolar sürerken başkente roket saldırısı düzenlendi. Irak Medya Güvenlik Ağı tarafından yapılan açıklamada, başkentin kuzeyindeki bir halk pazarı ile okula birer Grad roketi düştüğü, saldırının sadece maddi hasara yol açtığı belirtildi. Saldırganların yakalanması için güvenlik güçlerinin bölgede operasyon başlattığı aktarıldı.

Başkent Bağdat'taki Hellani Meydanı’nda polisle göstericiler arasında devam eden çatışmalar.

Güney illerinde şiddetli protestolar: Devlet kanalını kapatma girişimi

Protesto gösterilerinin devam ettiği güney illerinden Zikar’da ise gece boyunca süren protestolarda yaklaşık 10 kişinin yaralandığı belirtildi. Kente bir yandan askeri sevkıyat yapılırken, protestocular devlet kanalı İrakiye TV’yi kapatmak için binaya doğru yürüdü. İrakiye TV’nin protestolarla ilgili yayınını eleştiren göstericiler kanalı kapatmak için binanın önünde toplanırken güvenlik güçleri barikat kurdu. Zikar’daki protestoları dağıtmak için çok miktarda gaz bombasının kullanılması çevredeki hastaneleri etkiledi. Misan’da ise protestocular Misan Üniversitesini bastı. Üniversite binasına giren protestocular "Sivil itaatsizlik” yazan pankartlar taşıdı.

Başkent Bağdat'taki hükumet karşıtı gösteriler.

Öğretmen sendikasından grev çağrısı

Protesto gösterilerine Irak Öğretmenler Sendikası’ndan destek geldi. Irak Öğretmenler Sendikası tarafından yapılan açıklamada ülke genelinde yarından itibaren grevin başlaması çağrısında bulunuldu. Öğretmenler Sendikası geçen Mart ayında yaklaşık bir hafta grev yapmıştı.