Kayıp İslâm şehri bulundu

İSMAİL ÇAĞILCI
Abone Ol

Etiyopya’nın doğusunda çalışmalarını sürdüren arkeologlar, 12’nci yüzyıldan kalma bir şehri ortaya çıkardı. Exeter Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timothy Insoll’un başkanlığında çalışan ekiplerin ulaştığı kalıntılar arasında bir de cami bulunuyor. Yapılan açıklamada, caminin mimarisinin Tanzanya ve Somaliland’da bulunan cami örnekleriyle büyük benzerlik gösterdiği ifade edildi.

Harlaa'da bulunan cami kalıntıları.

“Arkeolojik ihmal edilmiş olan bu bölgede ulaştığımız kanıtlar, o dönemde Etiyopya’daki ticari ve sosyal hayat hakkındaki düşüncelerimizi geliştiriyor. Kazılardan çıkan eserler, Harlaa’nın o dönemin önemli bir ticaret merkezi olduğunu gösteriyor” diyen Prof. Dr. Insoll, dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilen mücevher ve değerli taşlar bulduklarını kaydetti. Harlaa’da Mısır, Hindistan, Çin, Madagaskar, Yemen ve Maldivler’den gelen mücevher örneklerine rastlandığı belirtildi.

Harlaa'daki kazı çalışmaları yürüten ekibin başında Prof. Dr. Timothy Insoll bulunuyor.

BBC’nin konuyla ilgili haberine göre, Harlaa’nın oldukça zengin ve kozmopolit bir şehir olduğu düşünülüyor. Harlaa halkının bugünkü Basra Körfezi halklarıyla da yakın ticari ilişkilerinin bulunduğu vurgulanırken, kazılar sırasında bulunan 300 kişilik Müslüman mezarlığında incelemelerin önümüzdeki yıl derinleştirileceği öğrenildi.

Bölgedeki kazı çalışmaları devam ediyor.

İnsanoğlunun yerleştiği en eski bölgelerden biri olarak kabul edilen Etiyopya’nın en az 3,5 milyon yıllık bir tarihinin olduğu tahmin ediliyor. Eski Ahit’te ismen anılan, Kur’an’da da ismi verilmeksizin kendisinden söz edilen Sebe Kraliçesi Belkıs’ın, Etiyopya’nın kuzeyindeki Aksum bölgesinde doğduğu biliniyor. 2007 rakamlarına göre, Etiyopya’da 30 milyon Hıristiyan yaşarken, Müslüman nüfusun sayısı 25 milyon dolayında.