Müslümanlar, Güney Kore'de cami inşa etmek için BM'den müdahale istiyor

HABER MASASI
Abone Ol

Güney Kore'de 2020 yılında inşaatı onaylanmasına rağmen, güneydoğudaki Daegu şehrinde bazı gayrimüslim cemaat üyeleri tarafından cami inşaatı durduruldu. Yerel makamların mahkeme kararlarını uygulama konusundaki eylemsizliğinden rahatsız olan insan hakları grupları, cami şantiyesinin sokağında bulunan domuz kafalarının yerel yetkililerce kaldırmadığını belirterek Birleşmiş Milletlere başvurdu.

Güney Kore'de bir insan hakları grubu, ülkenin Daegu kentinde şantiyesine girişi engellenen ve bulunduğu sokağa domuz kafaları koyulan cami inşaatının devam ettirilebilmesi için Birleşmiş Milletlere (BM) başvurdu.

  • Yerel makamların mahkeme kararlarını uygulama konusundaki eylemsizliğinden rahatsız olan bir insan hakları grubu, BM'nin din özgürlüğü özel raportöründen, cami inşaatının devamı için müdahale etmesi ve domuz kafalarının derhal kaldırılması çağrısında bulunması istendi.

Caminin inşasına tüm yasal yollarla karşı çıkmaya çalışan islamofobik aktivistler, mahkeme camiye izin verdikten sonra meseleyi kendi ellerine aldı ve domuz kafası koyarak, domuz etli mangal yaparak, İslam aleyhine pankartlar asarak camiyi protesto etmeye devam ediyor.

BM yetkilisine gönderilen dilekçede, Güney Kore hükûmeti ve yerel makamları, "belirli bir din veya ırka dayalı her türlü ayrımcılığı alenen kınamaya, Daegu'daki tüm kamu görevlilerine dinî tarafsızlık ve ırkçılık karşıtı eğitim vermeye ve tüm zararları gidermeye" çağırıldı.

İnşaata karşı çıkanların şantiyeye girişi engellediği, pankartlar astığı, domuz barbekü partileri düzenlediği ve inşaat sahasının yakınında domuz kafaları koyduğu belirtildi.

Dilekçeye göre, yerel yetkililer, "özel olarak satın alınan 'yararlı ürünler' olan domuz kafalarını, sakinlerin onayı olmadan kaldırma yetkilerinin bulunmadığını" söyledi.

Cami inşası gerekli izinleri almış, ancak gelen şikayetler üzerine kaymakamlık inşaatı durdurmuştu. İlk askıya alma kararının mahkeme tarafından kaldırılmasıyla protestolar ve blokajlar başladı.

Daegu kentinde inşaat halindeki iki katlı caminin inşasına 2020’de izin verilmişti. Bu alan daha önce mescit olarak kullanılmıştı.

İnşaatın devam etmesine yönelik mahkeme kararlarına rağmen, bölge halkı çalışmaları engellemeyi sürdürüyor.