Nazarbayev’in 30 yaşındaki torunu İngiltere’de ölü bulundu

HABER MASASI
Abone Ol

Kazakistan’ın eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in torunu Aysultan Nazarbayev İngiltere’deki evinde ölü bulundu.


Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in torunu 30 yaşındaki Aysultan Nazarbayev 16 Ağustos’ta İngiltere’nin başkenti Londra’daki evinde ölü bulundu.

Uyuşturucu bağımlısıydı

Nazarbayev’in ölüm nedenine ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, ön soruşturmaya göre torun Nazarbayev geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Aysultan Nazarbayev’in cenazesinin Kazakistan’a getirileceği ve Almatı’daki mezarlığa defnedileceği belirtildi.

Nursultan Nazarbayev'in kızı Dariga Nazarbayeva babasının görevi bırakmasından sonra meclis başkanlığına getirilmiş, daha sonra Kazakistan'ın yeni cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından görevden alındı


Eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in büyük kızı Dariga Nazarbayeva oğlunun vefat ettiğini doğrulayarak,

Çok sevdiğimiz Aysultan’ı kaybetmemiz ailemizi yıktı

dedi. Aysultan’ın ağabeyi Nurali Aliyev de sosyal medyada bir video paylaşarak kardeşinin hep yanında olacağını söyledi. Nurali Aliyev paylaşımında, “Söylenecek çok şey var. Değerli kardeşim seni hep seveceğim” ifadelerini kullandı.


Öte yandan, Aysultan Nazarbayev Şubat ayında Facebook hesabında yaptığı bir paylaşımla ailesi tarafından baskı gördüğünü açıklamıştı.

Sosyal paylaşım hesabından daha önce uyuşturucu bağımlısı olduğunu anlatan Aysultan Nazarbayev, ülkenin zenginlerine yönelik bazı suçlamaları gündeme getirmişti.

Aysultan Nazarbayev İngiltere’ye siyasi sığınma talebinde bulunmuş bu kararı aile baskısı nedeniyle aldığını söylemişti. Nazarbayev, annesi Dariga Nazarbayeva ile anlaşamadığını ifade etmişti.
Ayrıca, Kazakistan medyasında Aysultan’ın uyuşturucu bağımlısı olduğu iddia edilmişti.

Babasının şüpheli ölümü

Aysultan Nazarbayev geçen yıl Ekim ayında uyuşturucu etkisi altında polise direnmek suçundan Londra mahkemesi tarafından mahkum edilmişti. Mahkumiyeti ertelenen Aysultan Nazarbayev uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle tedavi ettirilmesi nedeniyle serbest bırakılıp para cezasına çarptırılmıştı.

Nursultan Nazarbayev'in kızı Dariga Nazarbayeva ile 2007 yılına kadar evli kalan Rahat Aliyev 2017 yılında Avusturya'da şüpheli şekilde öldü.

Bilindiği kadarıyla Nazarbayev, uyuşturucu bağımlıları için tanınmış özel bir klinik olan Priory'de tedavi gördü ve burada müzisyenler Amy Winehouse ve Robbie Williams, futbolcu George Best ve aktör Johnny Depp gibi çeşitli ünlülerin farklı zamanlarda rehabilitasyon kursları verildi.

Kazakistan’da milliyetçilik: Sovyetler sonrası uygulamalar
Mecra

Aysultan Nazarbayev'in kendisi de 2017'de Facebook'ta, Kazakistan'dan Avusturya'ya kaçan ve resmi versiyona göre hapishanede intihar eden cumhurbaşkanının damadı olan babası Rahat Aliyev'in ölümünden sonra uyuşturucu kullandığını itiraf etmişti.