Norveç, İsrail işgalindeki Batı Şeria'dan gelen ürünlere "üretim yeri etiketi"ni zorunlu kılıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Norveç, işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri'nden gelen ürünlerin menşe yerleriyle etiketlenmesi gerektiğini duyurdu. İsrail, Oslo'nun bölgedeki arabuluculuk rolüne zarar verme riski taşıdığını söyleyerek duyuruya tepki gösterdi.

Norveç, tüketicilerin yanlış yönlendirilmesini önlemek için İsrail işgali altındaki Batı Şeria'dan gelen gıda ürünlerinin etiketlerinde üretim yerinin belirtilmesini talep etti.

Norveç hükümetinden yapılan açıklamada, işgal altındaki bölgelerden gelen ürünleri İsrail olarak etiketlemenin yeterli olmadığını söyleyerek, "İsrail'in işgal ettiği bölgelerden gelen gıda maddeleri üretim yeriyle işaretlenmelidir." denildi.

  • Açıklamada, etiketlerde yasa dışı yerleşim yerlerinde üretildiğine dair ibarenin kullanılması gerektiği vurgusu yapıldı.

Oslo, söz konusu tedbirin esas olarak şarap, zeytinyağı, meyve ve sebze ithalatını ilgilendirdiğini ve Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria ve Golan Tepeleri'nin işgal altındaki bölgelerinden gelen ürünler için geçerli olacağını söyledi.

İsrailli bir yerleşimci, işgal altındaki Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yeri Shilo'daki Achia Olive fabrikasında yağ tenekelerini hazırlıyor.

İsrail'in işgal ettiği bölgelerdeki yasa dışı yerleşimlerden gelen gıdaların ayrı olarak etiketlenmesi gerekliliğinin, tüketicilerin, gıdaların menşesi hakkında etiketlemedeki eksiklikten dolayı yanlış yönlendirilmesini engelleyeceği kaydedildi.

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, Norveç haber ajansı NTB'ye verdiği röportajda, bunun hiçbir şekilde İsrail'i boykot etmediğini vurguladı. Bakan, "Norveç'in İsrail ile iyi ilişkileri var, bu devam etmeli." dedi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Norveç hükümetinin kararının kınandığı bildirildi

ve "İsrail ile Norveç arasındaki ikili ilişkileri ve Norveç'in İsrail ile Filistinliler arasındaki ilişkileri geliştirme konusundaki ilgisini olumsuz etkileyeceği" belirtildi.

  • Norveç, İsrail'in işgal ettiği Golan, Gazze, Doğu Kudüs, Batı Şeria'daki yerleşimlerini uluslararası hukuka aykırı buluyor.

Avrupa Adalet Divanı, İsrail'in Batı Şeria ve 1967'de işgal ettiği bölgelerden Avrupa Birliği'ne (AB) ithal edilen gıda maddelerinin özel olarak etiketlendirilmesi gerektiğine hükmetti.