Pakistan'ın eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref 79 yaşında hayatını kaybetti

HABER MASASI
Abone Ol

Pakistan’ın eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, Dubai’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Müşerref, 1999'da bir darbeyle iktidara geldikten sonra 2008'de görevden alınmasının ardından istifa etmek zorunda kaldığı döneme kadar Pakistan'ın en uzun süre görev yapan cumhurbaşkanı olma payesini elinde tutuyor

Pakistan’ın eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’in bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği ve tedavi gördüğü Dubai’deki bir hastanede 79 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi.

Pakistan’da 2001 ile 2008 yılları arasında cumhurbaşkanı olarak görev yapan ve son yıllarda ülkesinden kaçarak Dubai’de yaşayan Pervez Müşerref’in ölümü üzerine Pakistan ordusu tarafından taziye mesaj yayımlandı.

Arkasındaki ordu desteğiyle Pakistan'ı uzun yıllar ''sıkı yönetim'' altında tutan Pervez Müşerref, sayısız suikast girişiminden sağ kurtulmuştu.

Pervez Müşerref kimdir ?

1943'te bugünkü Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de doğan Müşerref, anne ve babası "bölünme"den sonra yeni kurulan Pakistan devletine Müslümanların kitlesel göçüne katıldığında dört yaşındaydı.

Babasının diplomatik görevi nedeniyle çocukluk yıllarını Türkiye’de geçirmişti. 14 yaşında ülkesine döndükten sonra Batılı formda eğitim almıştı. 18 yaşında orduya katıldı ve seçkin bir komando biriminin başına geçmeden önce komutanı oldu.

  • Navaz Şerif'in demokratik olarak seçilmiş hükümetini devirdikten sonra, otoriter yöntemleri ve muhalefeti ezmek için orduyu sert kullanımı nedeniyle eleştirilere maruz kaldı, ancak nihayetinde düşüşüne katkıda bulunan şey, El Kide ve Afgan Taliban'a karşı mücadelesinde ABD'yi desteklemeye devam etmesiydi.

Muhammed Navaz Şerif, 12 Ekim 1999’da General Pervez Müşerref tarafından gerçekleştirilen bir askerî darbeyle devrilmişti.


Pakistanlı asker ve siyasetçi olan Pervez Müşerref darbeyle göreve gelerek 1999-2002 yılları arasında Pakistan Başbakanı ve 2001-2008 yılları arasında Pakistan Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

Müşerref, 2007'de görev süresinin uzatılması isteğine karşı çıkılmasının ardından anayasayı askıya aldı ve olağanüstü hâl ilan etti.

Bir yıl sonra, meclise görevden alınması için sunulan tasarının ardından istifa eden Müşerref hakkında, 2013'te anayasayı ihlal ve vatana ihanet suçundan dava açıldı.

Bu tarihten beri sürekli yeniden görülen ve ertelenen dava 17 Aralık'ta sonuçlanmış ve Müşerref idam cezasına çarptırıldı.

Yüksek Mahkeme, Pervez Müşerref iktidarda olduğu esnada ülkede iki defa anayasayı askıya aldığı gerekçesiyle siyasetten ömür boyu men etti.

Müşerref, 1999’da yaptığı darbeyle iktidara gelmiş ve kendisini cumhurbaşkanı ilan ettiği 2001 yılından 2008’e kadar Pakistan’ın başında kalmıştı.

Haziran 2022'de Müşerref'in ailesi, Müşerref'in vücudun organlarında protein birikmesine neden olan tedavi edilemez bir durum olan amiloidozdan muzdarip olduğu için haftalarca hastanede kaldığını duyurmuştu.

Tıbbi tedavi görmek için 2016'da Pakistan'dan Dubai'ye giden Müşerref, o zamandan beri hakkında açılan davalar yüzünden Dubai’de yaşıyordu.