Moskova'da 2. Afganistan müzakereleri

HABER MASASI
Abone Ol

Rusya’nın ev sahipliğinde başlayan Afganistan müzakerelerinin ikincisine Afganistan İslam Cumhuriyeti Yüksek Barış Konseyi üyeleriyle Taliban temsilcileri katıldılar.

Müzakerelerinin ikincisine Afganistan İslam Cumhuriyeti Yüksek Barış Konseyi Başkan Yardımcısı Din Mohammad Aziz, Taliban temislicisi Sher Mohammad Abbas Stanakzai, Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mukhtar Tleuberdi, Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nurlan Abdrahmanov, Pakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhemmed Aejaz, Tacikistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Zohir Ozod Sidzoda, Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın Afganistan Özel Temsilcisi Ismatulla Irgashev, Çin Dışişleri Bakanlığının Afganistan Özel Temsilcisi Deng Xijun, İran Dışişleri Bakanlığı Batı Asya ülkelerinden sorumlu Genel Müdürü Rasul Eslami, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov ve Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı İgor Morgulov katıldı.

İkincisi gerçekleştirilen Afganistan müzakerelerine Afganistan'a komşu ülkelerin yetkilileri de katıldı.

Müzakere toplantısına masada yeri ayrılmasına rağmen ABD tarafından bir temsilci katılmadı.

Afganistan Yüksek Barış Konseyi sözcüsü İhsan Tahiri, “Taliban’la direk görüşmeyi konuştuk ve onlardan görüşme yeri ve tarihini seçmelerini istedik” dedi. Amerika’nın Afganistan özel temsilcisi Zalmay Halidzad Katar’da Taliban’la yeni bir görüşme dönemi başlatmaya hazırlanırken, Moskova’da böyle bir konferansın düzenlenmesi Rusya’nın Afganistan’daki çözüme daha müdahil olma girişimi olarak değerlendirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, “Biz Afganistan’da siyasi bir çözüme alternatif bir durumun olmadığını, Afganistan’ın komşu ülkeleri ve bölgesel ortakların koordineli aktif çabalarının gerektiğini yeniden onaylıyoruz” dedi. Lavrov, Afganistan’ın jeopolitik oyunların oynandığı bir yer olmaması gerektiğini belirterek, “Afganistan’ın problemleri sadece siyasi yollarla çözülebilir.” dedi.

''Uluslararası Afganistan Barış Konferansı''nda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, DEAŞ’ın Afganistan’da yayıldığına dikkat çekti.

Taliban’ın açıklamasında, bu konferansın Afganistan’daki çıkmaza barışçı bir çözüm bulma ve Amerika’nın Afganistan’ı işgalini sonlandırma konusunda kapsamlı bir müzakere olduğu belirtildi. Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, geçen Şubat ayında Taliban’la ön şartsız görüşme teklif etmişti.