Google'a bir kez daha dava açıldı: Konu yine kullanıcı verilerinin ele geçirilmesi

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Google, kullanıcıların herhangi bir izni olmadan verilerin ele geçirilmesiyle alakalı sık sık eleştiriliyor ve şirkete çeşitli davalar açılıyor.

Şirkete bu kez de Google ayarlarından tüm erişimler kapalı olsa da verilerin depolanması gerekçesiyle dava açıldı.

Bir avukatlık şirketinin açtığı davayla alakalı Google cephesinden şu ana kadar gelen herhangi bir açıklama ise yok.

Geçen yıl milyonlarca kişinin sağlık verilerini topladığı ortaya çıkan Google, Amerika'nın en önemli sağlık kuruluşlarından biri olan Ascension ile yaptığı ortaklıkla hastalara ait tüm verilere erişebilir hale gelmişti.

Sağlık yatırımları devam ediyor

Dev teknoloji şirketlerinin sağlık sektörüne yatırımları artarken aslında bu konu mahremiyetin de ötesine geçiyor.

O dönemde konuyla alakalı açıklamalar yapan Google Cloud Başkanı, amacın 'sonuçları iyileştirip yeni nesil teknolojileri sağlık alanında kullanmak' olduğunu belirtiyor.

Google'ın milyonlarca kişinin sağlık verilerini topladığı ortaya çıktı
Jurnal.ist

Hasta verileri Google'da 150'yi aşkın çalışan tarafından görüntülenebiliyor.

Google'ın bu verileri görüntüleyebiliyor olması ise bir dizi problemi beraberinde getiriyor. Yani aslında hastaların gizlilik hakları ya da mahremiyet kuralları gibi konular çok konuşuluyor. Google Cloud Başkanı Tariq Shaukat'ın yaptığı tam açıklama ise şu şekildeydi:

  • Ascension gibi önde gelen sağlık sistemleriyle ortak çalışarak sağlık hizmetlerini bulut bilişim, veri analitiği ve makine öğrenimi gibi modern verimlilik araçlarıyla dönüştürmeyi umuyoruz. Amaç sonuçları iyileştirmek, maliyetleri azaltmak ve hayat kurtarmak.

Firebase, daha çok yazılım geliştiriciler tarafından kullanılıyor.

Daha sonrasında ise konum takibine ilişkin bazı ayrıntılar ortaya çıkmıştı.

Yani aslında Google, konum bilgileri üzerinden takip ettiği kullanıcı verileriyle 'topluluk hareketlilik raporları' yayınladı.

Şimdi de Google'a 'yasa dışı izleme' davası açıldı. Bu noktada kullanıcıların çıkış noktası yine ortak; verilerin herhangi bir izin olmadan kullanılıyor olması...

Şirket bu kez de Google Firebase üzerinden yasa dışı izleme yaptığı gerekçesiyle suçlanıyor.

Google takibi sürdürüyor: Konum verileri üzerinden 'topluluk hareketlilik raporu' yayınlandı
Salt Okunur

Davayı kim açtı?

Davayı herhangi bir kullanıcı değil, doğrudan avukatlık şirketi açıyor. İsmi ise Boies Schiller Flexner. Verilerin izinsiz toplandığı gerekçesiyle Google'ı suçlayan avukatlık şirketi, bunun için de Google Firebase'in kullanıldığını belirtiyor.

    Google Firebase nedir? Firebase, 2011 yılında Firebase, Inc. tarafından geliştirilen, ardından 2014 yılında Google tarafından satın alınan bir mobil ve web uygulama geliştirme platformudur. Mart 2020 itibariyle, Firebase platformunda 1,5 milyondan fazla uygulama tarafından kullanılan 19 ürün bulunmaktadır. (Wikipedia)

Buradaki asıl nokta kullanıcı verilerinin hiçbir izin olmadan ele geçiriliyor olması. Ayrıca Google ayarlarında izlemeye ve takibe dair tüm seçenekler kapatılsa da veriler alınmaya devam ediliyor. Yani aslına bakılırsa telefon görüşmelerinden tutun, hangi web sitelerine giriş yapıldığına dair hemen her şey depolanıyor. Bu durum aslında ilk kez yaşanmıyor. Henüz geçen ay da Google'a benzer sebeplerden dolayı dava açılmış ve Chrome'da gizli mod açık olsa bile bu takibin devam ettiği ve verilerin kaydedildiği belirtilmişti. Google'dan henüz konuyla alakalı bir açıklama ise yok.