İslamın bilge şehri: Kurtuba

SKYROAD
Abone Ol

İspanya’nın güneyinde Endülüsbölgesinde yer alan Kurtuba, belkide İslam dünyasının en önemlieserlerinden birine ev sahipliğiyapıyor. Kurtuba Cami ya da diğeradı ile Kurtuba Cami, Endülüs Emevidöneminde belki de Avrupa’da yapılmışen ihtişamlı cami idi. Bugün dünyanınher yerinden turistin Kurtuba’yı ziyaretetmesinde Endülüs Emevi Devleti’ninbıraktığı eserlerin çok büyük bir payıvar.

Kurtuba, büyüleyici mimarisi ve tarihi ile İspanya’nın en iyi korunmuş en çok ilgi uyandıran destinasyonlarından biri.

  • 1984 yılında Dünya Kültür Mirasları arasına giren Kurtuba’da; dünyanın 3. büyük cami/kilisesi Mezquita, Alcazar Sarayı, Rönesans’dan kalma Palacio de Viana, Musevi Mahallesi, Medina Azahara Harabeleri gibi Müslüman, Hıristiyan ve Musevi kültür ve mimarisinin çok iyi korunmuş örneklerini bulmak mümkün.

Tüm ilin nüfusu 2003 itibarı ile 320.000 kişi civarındadır.

Endülüs mimarisi ve hakikat

Kurtuba'nın bu tarihi merkezi 1984'te UNESCO ''İnsanlık Mirasları'' listesine alınmıştır.

Şaşırtıcı mimarisi, görkemli tarihi, beyaza boyalı duvarları ve dolambaçlı sokakları ile adeta bir harikalar diyarı. Endülüs, İslâm felsefe geleneğinin en özgün örneklerinin sunulduğu bir coğrafya.

İbn Rüşd, İbn Bacce ve İbn Tufeyl gibi İslam filozofları yetiştirmiş bir medeniyetin en önemli şehri Cordoba…

Endülüs mimarisinin örnekleri ise dar sokaklar, beyaz badanalı çiçeklerle bezenmiş evler, gene çiçeklerle bezenmiş ferforje balkonlar, fıskiyeli havuzlu küçük avlular, portakal ağaçları ...

İspanyollar şehri ele geçirince

Katolik İspanyollar şehri ele geçirince Kurtuba Alkazarı’nı yıksalar da Kurtuba Camii kilisenin de isteğiyle yıkmıyorlar. Ancak onu bir Katedrale çeviriyorlar. Cami içinde kullanılan ağaç işlemeleri, bugün avlusunda sergileniyor. Cami içine girdiğinizde kendinizi bir kolonlar ormanında buluyorsunuz. Buranın yapımında kullanılan çift kemer tekniği yapının mukavemetini sağlıyor.

  • Yapıldığında 1013 kolondan oluşan bu cami, Hristiyanların tahribatı sonrası şu an 856 kolona sahip.

5. Carlos Kanuni Sultan Süleyman’a "Avrupa’da İslam bitti" mesajını vermek için caminin tam ortasına bir katedral yapıyor. Bu katedralin yapımında da 160’a yakın kolon kesiliyor. İnşaatta Güney Amerika’daki kolonilerden getirilmiş ağaçlar kullanılıyor.

Ortaçağdan kalma izler

Bir zamanlar Yahudi yerleşimi olan, Kurtuba’nın orta çağdan kalan bölgesi "La Juderia" olarak anılıyor. Kurtuba’nın labirent gibi sokaklarında neredeyse her evin kendine ait bir avlusu ve çeşmesi mevcut. Öyle ki her yıl mayıs ayında düzenlenen Patios Cordobeses – En güzel Avlu Yarışması’nda en güzel avlu için aileler yarışıyor ve çiçekler ile bezenmiş özel evlerin avluları ziyaret için halka açılıyor. Bu bölgede adeta kaybolmak için dolaşmak yapılacak en doğru şeylerden biri; her köşe başında karşınıza çıkan Büyük Camii’nin duvarları kaybolma riskinizi sıfıra indiriyor.

Patios Cordobeses – En güzel Avlu Yarışması’nda en güzel avlu için aileler yarışıyor

Kurtuba meydanları içinde turistleri en çok etkileyeni şüphesiz Plaza de las Tendillas.

Meydandaki saat kulesi her saat başını gong ile değil, gitar sesiyle duyuruyor. 17. Yüzyılda boğa güreşlerinin yapıldığı Plaza de Corredera, restore edilmiş binalarıyla önemli bir buluşma adresi. Kiremit renkli binaların çevrelediği meydan özellikle hafta sonları düzenlenen konserlerle fazlaca canlı bir görüntü oluşturuyor.

  • Kurtuba dörtlüsü
  • Mezquita Katedrali / Camii: Kurtuba’nın parlayan yıldızı Mezquita eskiden dünyanın 3. Büyük camisiymiş. Daha sonra bir Katolik katedrale dönüştürülmüş. Zaten Mezquita İspanyolca’da cami anlamına geliyor. Gotik, Barok ve İslam mimari etkilerini taşıyan bu camide, sonsuzluğa uzanan kırmızı ve beyaz tuğlalar arasından, oyma ahşap işlemeli camlardan sızan ışık eşliğinde yürümeniz tavsiye olunur.
  • Medina Azahara Harabeleri: Kurtuba şehir merkezine 5 km uzaklıkta çok kısa zaman önce keşfedilmiş bir yer altı şehri.
  • Uzun süre Endülüs Emevileri'nin egemenliğinde kalan şehirde en önemli mimari eser, İspanyollar tarafından ''Mezquita'' olarak adlandırılan Kurtuba Camisi'dir.
  • Alcazar Sarayı: Nefes kesici antikaları, iki geniş bahçesi ve hamamlarıyla mutlaka görülmesi gereken bir yer.
  • Los Sotos de la Albolafia: Guadalquivir nehri üzerinde yer alan Puente Romano ve Puente de San Rafael köprülerinden geçerek, nehirde yer alan ufacık Los Sotos de la Albolafia adasını ziyaret etmek mümkün. Eskiden un değirmenlerine ev sahipliği yapıyormuş.